Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin a negociat cu americanii încetarea războiului din Ucraina: SUA au respins orice discuție (Reuters)

Agerpres - Reuters
Vladimir Putin

Jurnaliștii de la Reuters, care citează trei surse din elita conducătoare a Rusiei, arată faptul că Vladimir Putin a propus, prin intermediari, oficialilor din SUA încetarea focului în Ucraina. Oferta de a îngheța războiul a fost respinsă de către SUA, care nu a dorit să pună presiune asupra Ucrainei. Oferta lui Putin prevedea înghețarea războiului în limitele actuale, iar teritoriile preluate de Rusia în Ucraina să rămână ale Moscovei.

O sursă americană a negat că ar fi existat vreun contact oficial și a declarat că Washingtonul nu se va angaja în discuții care nu implică Ucraina.

Putin a dat semnale inclusiv prin intermediul Arabiei Saudite

Putin a trimis semnale Washingtonului în 2023, în public și în privat, prin intermediari, inclusiv prin partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu și alții, că este pregătit să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina, au declarat sursele rusești.

Putin propunea să înghețe conflictul la liniile actuale și nu era dispus să cedeze nimic din teritoriul ucrainean controlat de Rusia, dar semnalul oferea ceea ce unii de la Kremlin vedeau ca fiind cea mai bună cale spre un fel de pace.

Totul s-a prăbușit cu americanii

"Contactele cu americanii nu au dus la nimic", a declarat pentru Reuters o sursă rusă de rang înalt care are cunoștință despre discuțiile de la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, sub rezerva anonimatului, din cauza sensibilității situației.

O a doua sursă rusă care are cunoștință despre contacte a declarat pentru Reuters că americanii au spus Moscovei, prin intermediari, că nu vor discuta despre o posibilă încetare a focului fără participarea Ucrainei și astfel contactele s-au încheiat cu un eșec.

O a treia sursă care are cunoștință despre discuții a declarat: "Totul s-a prăbușit cu americanii". Sursa a spus că americanii nu au vrut să facă presiuni asupra Ucrainei.

Această informație survine în condițiile în care președintele american Joe Biden face presiuni de luni de zile asupra Congresului pentru a aproba mai mult ajutor pentru Ucraina, dar s-a confruntat cu opoziția aliaților candidatului republican la nominalizarea pentru alegerile prezidențiale Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.