DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Țarul petrolului rus' trage Europa pe linie moartă, citând din Biblie: 'Ceea ce este strâmb nu poate fi îndreptat; ceea ce lipseşte nu poate fi numărat'

TASS
Rusia petrol

Europa nu va mai stabili preţul de referinţă pentru ţiţeiul emblematic al Rusiei, Urals, a declarat luni Igor Secin, directorul general al grupului petrolier rus Rosneft, Asia devenind cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, de când Occidentul l-a plasat sub sancţiuni, transmite Reuters.

Conform datelor preliminare ale traderilor şi calculelor Reuters, aproximativ 70% din încărcăturile de petrol rusesc Urals sunt destinate Indiei. Ţara este un cumpărător principal al acestui petrol rusesc de câteva luni, umplând golul lăsat de cumpărătorii europeni.

În acelaşi timp, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, înlocuind Irakul.

Vorbind la o conferinţă de energie din India, Secin, un aliat de lungă durată al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că preţul petrolului rus va fi stabilit în afara Europei.

"Dacă petrolul rusesc nu intră pe piaţa europeană, atunci nu există un preţ de referinţă. Preţurile de referinţă se vor forma acolo unde se îndreaptă efectiv volumele de petrol", a spus Secin, cunoscut şi sub numele de "ţarul petrolului rus".

El a citat şi din Biblie pentru a-şi sublinia punctul de vedere.

”Aşa cum este scris în Eclesiast: ceea ce este strâmb nu poate fi îndreptat; ceea ce lipseşte nu poate fi numărat.”

Occidentul a înăsprit progresiv sancţiunile asupra petrolului rusesc

De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, Occidentul a înăsprit progresiv sancţiunile asupra petrolului rusesc.

În decembrie, Grupul celor Şapte, Uniunea Europeană şi Australia au impus un plafon de preţ al ţiţeiului la 60 de dolari pe baril, cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-şi finanţa eforturile militare în Ucraina şi de a păstra stabilitatea pe piaţa mondială a petrolului.

Uniunea Europeană a interzis, de asemenea, achiziţiile de petrol rusesc furnizat în nave-cisternă pe mare.

Potrivit Ministerului de Finanţe al Rusiei, preţul mediu al petrolului Urals a fost de 49,48 dolari pe baril în ianuarie, în scădere cu 42% faţă de ianuarie 2022.

Guvernul rus a dezbătut cum să se calculeze preţul impozabil al petrolului Rusiei în urma interdicţiei UE de import şi a lipsei unui mecanism fiabil de stabilire a preţurilor.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol şi gaze – care au fost anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble (165 de miliarde de dolari) - pentru a-şi finanţa cheltuielile bugetare şi a fost nevoită să înceapă să vândă rezerve internaţionale pentru a acoperi un deficit extins de costul operaţiunii sale militare din Ucraina.

Când a fost întrebat dacă Rusia va acorda o participaţie suplimentară companiei ONGC Videsh sau altor companii indiene în proiectul său Sakhalin-1, Secin a declarat pentru Reuters, în marginea conferinţei din Săptămâna Energiei din India, că decizia de a face acest lucru aparţine guvernului rus.

Rusia a aprobat anul trecut cererile ONGC Videsh, filiala de investiţii în străinătate a companiei de stat Oil and Natural Gas Corp şi Sakhalin Oil and Gas Development Co, un consorţiu de firme japoneze, de a-şi păstra paeticipaţiile de 20% şi, respectiv, de 30% la în proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.