Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin anunță pierderi 'catastrofice' ale armatei ucrainene, dar soldații lui Zelenski avansează treptat în contraofensivă

sky news
Vladimir Putin

Preşedintele rus a apreciat marţi că Ucraina a pierdut între 25% şi 30% din vehiculele militare, adică tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi blindate primite din partea aliaţilor săi occidentali în contraofensiva pe care armata ucraineană a lansat-o pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Liderul de la Kremlin a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu bloggeri militari ruşi, de la care au fost transmise imagini televizate.

În timp ce Rusia a pierdut 54 de tancuri, Ucraina a pierdut circa 160 de la începutul contraofensivei lansate cu circa o săptămână în urmă, iar pierderile umane ale armatei ucrainene ar fi până în prezent în această operaţiune de circa 10 ori mai mari comparativ cu cele ale armatei ruse, a mai susţinut Putin. El a vorbit de asemenea despre pierderi grele în rândul "mercenarilor" polonezi care luptă de partea Ucrainei.

"Inamicul nu a avut succes pe niciunul dintre sectoarele frontului. Au pierderi mari", acestea sunt aproape "catastrofice", pierderile ireversibile în tabăra ucraineană sunt de "aproape 50%", spune Putin, după ce mai devreme Ministerul rus al Apărării a prezentat imagini cu tancuri germane Leopard şi vehicule americane de luptă ale infanteriei Bradley capturate de trupele ruse.

Cât despre distrugerea barajului de la Nova Kahovka, potrivit versiunii preşedintelui rus, aceasta ar fi rezultatul unui bombardament ucrainean cu rachete HIMARS

În ce priveşte atacurile transfrontaliere efectuate pe teritoriul rus de grupări militare venite din Ucraina şi cu drone care au ajuns chiar şi până la Moscova, Putin a admis că aceste atacuri sunt o problemă şi că prin urmare Rusia trebuie să ia măsuri pentru a-şi proteja mai bine graniţele, dar a consideră inoportună instituirea legii marţiale în Rusia. El a avertizat totodată că dronele sunt dificil de detectat de către sistemele de apărare antiaeriană.

Putin a insistat că, în timp ce armata rusă efectuează "corecţii" în strategia sa militară în Ucraina, evocând inclusiv posibilitatea de a încerca crearea unui cordon de protecţie pe teritoriul ucrainean de-a lungul frontierei ruse, obiectivul "demilitarizării" Ucrainei rămâne neschimbat, dar a apreciat că deocamdată nu este nevoie de vreo nouă mobilizare a rezerviştilor în Rusia. El a precizat că fabricile ruse de armament lucrează zi şi noapte şi au crescut producţia de 2,7 ori faţă de anul trecut, însă a recunoscut că armata rusă nu are destule drone şi muniţii de înaltă precizie.

În acest timp, pe front, armata ucraineană îşi continuă înaintarea lentă în provincia Zaporojie, în cadrul contraofensivei care a permis eliberarea a cel puţin şapte sate în ultimele zile, iar Moscova insistă că liniile sale defensive sunt intacte şi că a provocat armatei ucrainene mari pierderi în efective şi echipamente grele.

"Datorită băieţilor noştri drapelele ucrainene flutură acum la locul lor legitim în localităţile din teritoriile recent eliberate", a declarat în mesajul său nocturn preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu referire la respectivele sate eliberate.

După atacurile iniţiale soldate cu pierderi semnificative în echipamente grele, inclusiv distrugerea unor tancuri Leopard şi blindate americane, armata ucraineană a reuşit cu mici unităţi mobile de asalt ale infanteriei să obţină primele rezultate în contraofensiva despre care unii analişti militari afirmă că ar fi încă în faza de recunoaştere şi de testare a liniilor defensive ruseşti, înaintea unor viitoare atacuri masive cu o mare putere de foc, probabil cu predilecţie acolo unde sunt identificate punctele cele mai slabe ale defensivei ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.