Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin, contrazis de Gorbaciov pe tema extinderii NATO

gorbaciov

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a negat ca oficiali ai NATO i-ar fi promis ca Alianta Nord-Atlantica nu se va extinde spre Estul Europei dupa caderea Zidului Berlinului si reunificarea Germaniei, într-un interviu acordat la sfârsitul saptamânii trecute postului de televiziune german ZDF, cu ocazia participarii la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

'Este un mit, la crearea caruia a contribuit si presa', a remarcat primul si ultimul presedinte al URSS, în acest interviu citat de publicatia Ukrainska Pravda.
Gorbaciov a subliniat ca la negocierile cu liderii occidentali, conducerea sovietica nici nu a ridicat problema unor astfel de garantii. 'La acea vreme exista NATO si mai era înca Pactul de la Varsovia (care grupa tarile la est de Alianta). Deci, ce era de scris?', a explicat el.
Sursa initiala a acestei informatii potrivit careia, în anii '90, Alianta Nord-Atlantica a facut promisiunea de a nu se extinde spre Est, dar apoi a încalcat-o a fost presedintele rus Vladimir Putin, scrie Ukrainska Pravda. Putin a recurs la acest argument si pentru a justifica recent anexarea Peninsulei Crimeea la Federatia Rusa.
'Ni s-a promis odata ca dupa unificarea Germaniei, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord nu se va extinde spre Est', a declarat Putin la o conferinta de presa în data de 17 aprilie. 'Dar apoi a început extinderea, mai întâi cu fostele tari din Pactul de la Varsovia, iar apoi cu foste republici din URSS', a adaugat actualul locatar de la Kremlin.
Existenta unei astfel de întelegeri a fost respinsa, de asemenea, de oficiali de la Berlin, mai aminteste publicatia mentionata.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.