Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin cumpără Italia cu gaz ieftin - Guvernul lui Mario Draghi, pus într-o ipostază jenantă de marile companii

La Repubblica
Mario Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat miercuri, printr-o legătură video, la o reuniune cu patroni de mari întreprinderi italiene - în toiul crizei ucrainene -, ceea ce a determinat Roma să le ceară acelora dintre aceste întreprinderi în care statul este acţionar să renunţe la această reuniune, relatează AFP, potrivit news.ro.

Această reuniune virtuală între liderul de la Kremlin şi patroni de mari grupuri din Peninsula italiană invitaţi de Camera de Comerţ Ruso-Italiană pune Roma în încurcătură, în contextul unor tensiuni aprige între Moscova şi Occident, care ameninţă Rusia cu sancţiuni în cazul unei agresuni în Ucraina.

Între întreprinderile invitate la reuniune se află giganţii energetici ENI şi Enel, producătorul de pneuri Pirelli, dar şi Băncile UniCredit şi Intesa Sanpaolo şi asigurătorul Generali.

Guvernul lui Mario Draghi a decis să pună piciorul în prag şi să le ceară societăţeilor în care statul deţine capital - ENI şi Enel - să nu participe la reuniune, potrivit unei surse patronale.

Grupul ENI a renunţat să participe, a declarat miercuri AFP un purtător de cuvânt al grupului.

În schimb, Enel şi-a confirmat participarea, la fel ca asigurătorul Generali şi Pirelli, care sunt coorganizatori ai evenimentului.

Presa italiană scrie că patronilor italieni care participă la reuniune în două locuri - la Roma şi Milano - li s-a cerut să-şi lase telefoanele mobile afară, pentru a evita ca aceştia să înregstreze discuţiile.

Un purtător de cuvânt al Guvernului italian, contactat de AFP, a precizat că ”este vorba despre o întâlnire de natură prvată şi niciun membru al Guvernului italian nu va lua parte la ea”.

Această reuniune are ca obiectiv ”să discute probleme de actualitate în cooperea comercială, economică şi de investiţii între Rusia şi Italia şi despre perspective de extindere ulterioară a relaţiilor comerciale între antreprenori din cele două ţări”, a anunţat marţi, într-un comunicat, Kremlinul.

”O atenţie deosebtă urmează să fie acordată posibilităţilor consolidării unei cooperări în domeniul energiei, industriei, finanţelor şi tehnologiilor care respectă mediul”, preciza Kremlinul.

Această reuniune, anunţată în noiembrie, se vrea ”o oportunitate de dialog factual fără discurs politic” anunţa la 17 ianuarie într-un comunicat preşedintele Camerei de Comerţ Italiano-Ruse Vincenzo Trani.

Aproxmativ 500 de companii italiene fac afaceri în Rusia.

Economia italiană - foarte dependentă de aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti - suferă de un deficit comercial cronic cu Rusia.

În 2019, ultimul an de referinţă dinaintea pandemiei covid-19, importurile de bunuri ruseşti în Italia au crescut la 14,3 milliarde de euro - adică aproape dublu faţă de exporturile către Rusia (7,9 milliarde de euro), potrivit unor date publicate de către Guvernul italian.

Preţul gazelor naturale a ”explodat” în această iarnă, iar Rusia este suspectată de faptul că a profitat de tensiunile de pe pieţele energetice pentru a-şi reduce livrările şi a scumpi astfel preţul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.