Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin e imprevizibil! Evoluția economiei rusești e o enigmă pentru S&P: Nu avem un precedent

BBC
Vladimir Putin

Agenţia de evaluare financiară S&P Global şi-a redus luni estimările privind evoluţia economiei ruseşti în acest an cu peste 11 puncte procentuale, până la o contracţie de 8,5%, în timp ce prognozele pentru Polonia şi Turcia au fost reduse cu mai mult de un punct procentual, din cauza efectelor războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Citește și: UE mai strânge puțin robinetul către investitorii din Rusia: vrea să oprească total pașapoartele de aur și vânzarea de vize

Referindu-se la perspectivele economice pentru pieţele emergente în trimestrul al doilea, S&P Global spune că scenariul său de bază este acela că "războiul va avea cel mai grav impact asupra pieţelor de materii prime, lanţurilor de aprovizionare, încrederii investitorilor şi consumatorilor în primul şi al doilea trimestru din 2022". Efectele se vor estompa, dar vor persista pentru restul anului şi dincolo, a adăugat S&P Global.

Potrivit agenţiei de evaluare, ţările din Europa emergentă sunt cele mai expuse la războiul din Ucraina, prin intermediul schimburilor comerciale, financiare şi al diminuării încrederii, în timp ce mulţi importatori de energie sunt afectaţi şi de creşterea preţurilor. În cazul Poloniei, S&P Global şi-a revizuit estimările de creştere cu 1,4 puncte procentuale, până la un avans de 3,6%, iar pentru Turcia cu 1,3 puncte procentuale, până la 2,4%. Prognozele referitoare la evoluţia PIB-ului Rusiei au fost reduse până la o contracţie de 8,5%, faţă de estimările anterioare care arătau o creştere de 2,7%.

"O combinaţie de sancţiuni financiare, comerciale şi tehnologice nu a fost impusă niciodată până acum unei economii mari şi integrate global, aşa că nu avem un precedent pentru a putea prognoza cât de mare va fi impactul", susţin analiştii de la S&P.

Cu privire la Polonia, analiştii S&P susţin că dacă exporturile acesteia în Rusia vor scădea la 3% din total, de la 5% înainte de anexarea peninsulei Crimeea în 2014, sectorul manufacturier ar suferi de pe urma perturbării lanţurilor de aprovizionare şi diminuării cererii din Europa. Agenţia de evaluare şi-a majorat estimările de inflaţie pentru Polonia până la 8,9% în 2022, de la 5,4% anterior. În cazul Turciei, revizuirea prognozelor de creştere se datorează diminuării perspectivelor comerciale şi încetinirii vânzărilor cu amănuntul. "Creşterea preţurilor la alimente şi energie, precum şi deprecierea monedei, vor înrăutăţi prognoza de inflaţie şi aşa sumbră", subliniază S&P, care pentru acest an estimează că inflaţia în Turcia va ajunge la 55%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.