Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Putin e un prost, dar iubește Odesa' - Primarul Odesei, cândva un politician pro-rus, cere negocieri cu Rusia

Gennadi Truhanov primar odesa

Gennadi Truhanov, primarul orașului Odesa: „Zelenski a făcut greșeli, dar ar fi putut fi mult mai rău pentru un lider cu puțină experiență”

Primarul din Odesa, Gennadi Truhanov, consideră că este necesar să se negocieze cu Rusia și să se caute compromisuri. El a declarat acest lucru într-un interviu publicat luni în ziarul italian Corriere della Sera.

- Cea mai mare greșeală a lui Zelenski?

- A făcut multe. Deci, la rece, aș spune că este prea centralizator. Îl cunosc bine, de dinainte de a deveni președinte. Dar trebuie să recunosc că ar fi putut fi mult mai rău pentru un lider cu puțină experiență politică și care s-a confruntat cu o invazie militară. Opțiunile sale privind războiul au fost în esență corecte: cei care îl acuză că a subestimat avertismentele americanilor se înșeală. Ce ar mai fi putut face? Dar ar trebui să lase mai multă autonomie regiunilor și municipalităților, dacă ar asculta sugestiile noastre, țara ar funcționa mai bine.

- Ați fost în partidul pro-rus al fostului președinte Viktor Ianukovici până în 2014, îl cunoașteți bine pe Putin: ați prevăzut atacul său?

- În niciun caz. Nu am crezut că este posibil. Cele două țări ale noastre sunt profund legate de istorie, cultură, limbă, religie, tradiții. De aceea, consider că 24 februarie reprezintă o adevărată cotitură și un nou început. Eu vin dintr-o carieră militară, am înțeles imediat, încă de la primele rachete, că acesta este un război total, cu totul diferit de cel din 2014, și mi-am petrecut primele săptămâni convingându-mi personalul că trebuie să fim pregătiți să ne apărăm până la capăt. De atunci am tot explicat că Putin nu mai gândește ca un politician pragmatic, ci este un monstru, un produs al regimului sovietic și al KGB-ului hotărât să reconstruiască "Rusia imperială".

- Este periculos?

- Foarte, dacă ar fi încolțit ar putea chiar lansa bomba atomică, sper că generalii săi vor împiedica acest lucru.

- De exemplu, dacă ar pierde Crimeea?

- Da, ar putea. Dar în această privință am propria mea opinie.

- Care este?

- Cred că este important să ne ocupăm politic, viețile a milioane de oameni sunt în joc. Nu vreau să fiu înțeles greșit. Bineînțeles că visez la o revenire la frontierele noastre din 1991, dar este necesar să negociem pas cu pas, să căutăm compromisuri într-un mod gradual, să evităm punerea la zid.

- Este Odesa pro-rusă?

- Repetați o frază obișnuită, dar este greșită. Odesa rămâne un oraș profund internațional din punct de vedere istoric, geografic, economic și cultural: așa a fost pe vremea țarilor, dar și în timpul regimului sovietic. Un oraș construit de greci, evrei, italieni, francezi, polonezi, oameni din est și vest, peste 120 de naționalități. De origine rusă este documentul de înființare comandat de împărăteasa Ecaterina, iar în ultimii treizeci de ani turiștii ruși au monopolizat plajele, hotelurile, agențiile de turism și întreaga industrie de agrement. Dar, în acest sens, Odesa nu este cu mult diferită de Cervinia, Courchevel sau Malta. Dacă înainte existau simpatizanți ai lui Putin, acum au dispărut, iar dacă mai există ceva, au rămas vechi nostalgici împrăștiați. Pe de altă parte, aici există chiar și câțiva naționaliști ucraineni care laudă mitul lui Stepan Bandera, spre deosebire de Kiev sau Lviv.

- Sunteți de acord cu cei care vor să îndepărteze statuia Ecaterinei?

- Sunt împotriva dărâmării statuilor. Chiar dacă distrugem monumentele, povestea nu se schimbă. Știu că s-a strâns o petiție cu 25 000 de semnături, dar eu sunt pentru așteptare. După această logică, ar trebui să înlătur și statuia lui Pușkin sau a lui Gagarin? Nu are niciun sens.

- Când ați încetat să mai fiți pro-rus?

- Nu este o alegere de ultim moment. În 2015, imediat ce am fost ales primar, am făcut tot ce am putut pentru a lega Odesa de Europa de Vest: am călătorit la Genova și în alte porturi italiene, am fost invitat la Marsilia, la Bruxelles, în Germania, în Grecia, cu Belgia avem un contract de gestionare a sistemului de apă. De ani de zile avem aici și un consilier special trimis de Ministerul de Externe italian.

- Sunteți acuzat de spălare de bani, de faptul că aveți două pașapoarte rusești și unul grecesc, că dețineți companii offshore...

- Toate acuzațiile au apărut de când am intrat în politică și sunt promovate de adversarii interni. Nimic nu a fost dovedit vreodată, deși serviciile de informații din jumătate de lume au investigat.

- Va încerca Putin din nou să cucerească Odesa?

- Da, va încerca din nou: este obsedat de orașul nostru. Nu vrea să o bombardeze ca pe Harkov, ci o cere intactă. Nu sunt un pesimist, cred că vom câștiga în cele din urmă. Dar războiul rămâne lung, dificil. Ofensiva noastră spre Herson întârzie să pornească, iar Putin continuă să spere la o încercuire a Odesei dinspre nord, pentru a se conecta cu Transnistria, iar dinspre sud la un atac frontal al flotei din Marea Neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.