Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin intenționează să creeze 'Uniunea Gazelor Naturale'

theguardian.com
putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus crearea unei „uniuni a gazelor” împreună cu Kazahstan și Uzbekistan pentru a stabili un mecanism de transport de gaze naturale între cele trei țări și către alte națiuni, inclusiv China, anunță infofinanciar.ro.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus crearea unei „uniuni a gazelor” împreună cu Kazahstan și Uzbekistan pentru a stabili un mecanism de transport de gaze naturale între cele trei țări și către alte națiuni, inclusiv China.

La o zi după ce președintele kazah, Qasym-ZhomartToqaev, a declarat că recent a vorbit cu Putin la Moscova pe această temă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului rus, Dmitri Peskov, a confirmat pe 29 noiembrie că propunerea este discutată între cele trei țări, deoarece există o „necesitate de sincronizare” din moment ce totivand gaze naturale.

Prima etapă a propunerii lui Putin are în vedere „crearea unui mecanism de coordonare” pentru acest plan, a spus Peskov, care adaugă: „Problema va trebui discutată probabil cu o entitate juridică pentru a stabili cooperarea între cele trei națiuni și pentru a asigura dezvoltarea infrastructurii pentru piețele externe”, citat de rferl.org.

În continuare, purtătorul de cuvânt al lui Toqaev, Ruslan Zheldibai , a scris pe Facebook pe 29 noiembrie că președinții kazah și rus au discutat despre cum „să coordoneze acțiunile comune pentru transportul gazului rusesc prin teritoriile Kazahstanului și Uzbekistanului”. „Președinții Qasym-ZhomartToqaev și Vladimir Putin au spus că este necesar să se poarte discuții detaliate cu participarea experților pentru a găsi o soluție rațională a problemei care să țină cont de interesele tuturor părților implicate”, a scris Zheldibai.

Peskov a remarcat că, deoarece regiunile de nord ale Kazahstanului depind de gazul natural transportat din Siberia în Rusia, ar fi avantajos din punct de vedere economic să se mărească aprovizionarea cu gaze rusești în loc să se urmeze planul guvernului kazah de a construi o nouă conductă pentru a asigura livrările de gaze din Kazahstan către regiune. Acest lucru, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ar ajta Astana să economisească „zeci de miliarde de dolari”.

Rusia este cunoscută ca un exportator major de gaze naturale, în timp ce cantitatea de gaz natural produsă de Kazahstan și Uzbekistan este abia suficientă pentru propriul consum. Cele două economii majore din regiunea Asiei Centrale au în comun o conductă de gaz către Rusia și o conductă care transportă gaze naturale din Turkmenistan în China.

Moscova și-a mărit livrările de gaze naturale către China, de când națiunile europene au început să-și scadă dependența de gazul rusesc pe fondul invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Kremlin, care a început la sfârșitul lunii februarie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.