Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin, ironizat după ce nu a văzut 'Ucraina' pe o hartă franceză din secolul al XVII-lea

vladimir putin

Putin, ironizat după ce nu a văzut 'Ucraina' pe o hartă franceză din secolul al XVII-lea

Preşedintele rus Vladimir Putin era ironizat după ce, inspectând o hartă a Europei de Est din secolul al XVII-lea, a vrut să dovedească că Ucraina nu exista atunci, însă el nu a citit bine documentul - o nouă gafă a propagandei ruse.

Kremlinul a publicat marţi pe site o înregistrare video în care Vladimir Putin îl primeşte în biroul său pe preşedintele Curţii Constituţionale ruser, Valeri Zorkin.

Valeri Zorkin a venit să-i arate o hartă a Europei de Est, cu care să susţină teza potrivit căreia poporul ucrainean nu a existat niciodată în istorie, şi care să justifice invazia Ucrainei la 24 februarie 2022.

”Guvernul sovietic a creat Ucraina sovietică. Acesta este un lucru bine ştiut de toţi. Până atunci nu a existat niciodată vreo Ucraină în istoria omenirii”, a dat asigurări Vladimir Putin în faţa hărţii.

”VKRAINA SAU ŢARA CAZACILOR”

Însă liderul de la Kremlin poate că nu s-a uitat bine la hartă, afirmă observatori ai Războiului rus în Ucraina pe reţele de socializare.

Această hartă, întocmită de către Alexis-Hubert Jaillot, unul dintre cei mai mari cartografi din secolul al XVII-lea, semnată "S'Sanson", este disponibilă online.

Ea este intitulată ”Rusia Albă sau Moscovia împărţită după întinderea regatelor, ducatelor, principatelor, provinciilor şi popoarelor care sunt în prezent sub dominaţia ţarului Rusiei, cnoscut sub numele de Marele Duce de Moscovia”.

Este uşor de observat, pe hartă, în dreptul Ucrainei actuale, termenii ”Vkraine ou Pays des Cosaques” (”Vkraina sau Ţara Cazacilor”).

De-a lungul Niprului se află, de asemenea, oraşul Kiev, ortografiat ”Kiow”.

Se observă, de asemenea, prezenţa ”Ocraina” la nord de Marea Azov.

La vremea realizării acestei hărţi, Rusia de azi se numea ”Marele Ducat de Moscovia”, iar membri ai nobilimii poloneze domneau într-o mare parte a Ucrainei actuale.

Această eroare evidentă a Kremlinului a provocat reacţii pe reţele de socializare.

”Pateticul criminal de război încearcă în continuare - şi eşuează - să-şi justifice gafa catastrofală a unui război genocidar”, comentează pe Twitter avocata specializată în propaganda rusă Paula Şertok.

O jurnalistă de la CNN conchide în finalul unei editorial denunţând ”adsurditatea zilei a lui Putin”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.