Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin le pune pumnul în gură rușilor care au ieșit la protestele anti-război: Mii de persoane reținute în 49 de orașe

protest rusia 1

Mii de persoane au fost reținute la protestele anti-război de duminică din Rusia, spun grupurile de apărare a drepturilor și autoritățile ruse, citate de BBC, potrivit Mediafax.

Aproximativ 1.700 de persoane au fost reținute numai în Moscova, a raportat agenția de știri RIA, citând Ministerul de Interne.

Grupul pentru drepturi OVD-Info spune că au avut loc rețineri în 49 de orașe.

Deși protestele au devenit din ce în ce mai restrânse în ultimii ani, mitinguri au avut loc în întreaga Rusie de la invazia din Ucraina, din 24 februarie.

Mai mult de 10.000 de persoane au fost reținute de la începutul războiului, în urmă cu 11 zile, potrivit OVD-Info.

„Șuruburile sunt complet strânse - în esență, asistăm la cenzură militară”, a declarat Maria Kuznetsova, purtătoarea de cuvânt a OVD-Info, pentru agenția de presă Reuters din Tbilisi, în Georgia.

„Asistăm astăzi la proteste destul de mari - chiar și în orașele din Siberia, unde rareori am văzut un asemenea număr de arestări”.

La începutul săptămânii, criticul guvernului de la Kremlin, Alexei Navalny, care se află în închisoare pentru acuzații de fraudă, a făcut apel la demonstrații zilnice împotriva invaziei, spunând că Rusia nu ar trebui să fie o „națiune de lași speriați”.

Cu toate acestea, mai multe legi noi au îngreunat protestele în Rusia în ultimii ani, spun grupurile de apărare a drepturilor.

„Deși legislația rusă evită să folosească în mod explicit termeni precum „permis” sau ”interzis”... aceasta cere efectiv organizatorilor să ceară autorizație pentru adunările lor”, spune Amnesty International.

Potrivit grupului rus pentru drepturile omului OVD-Info - înființat în 2011 - peste 2.500 de persoane au fost reținute duminică în întreaga Rusie.

Acesta publică numele și locațiile celor arestați, precum și cifrele totale.

„Este posibil ca fiecare departament de poliție să aibă mai mulți deținuți decât listele publicate”, precizează organizația. „Publicăm doar numele acelor persoane despre care știm cu certitudine și ale căror nume le putem publica”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.