Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Putin nu are nevoie doar de o victorie în Ucraina, ci de o victorie prin procedura de urgență' (Comentariu)

bbc.com
Lugansk Doneţk Zaporijjea Herson ucraina harta

Putin, care nu poate pierde în Ucraina, deoarece această evoluție ar însemna a doua sucombare, de data aceasta definitivă, a URSS, are nevoie nu doar de o victorie, ci de o victorie prin procedură de urgență, susține Giorgos Kapopoulos, jurnalist cu vedeti de stânga, într-un comentariu în Eidiseis preluat de Rador.

Calmul dinaintea furtunii: aceasta este expresia care rezumă așteptarea plină de îngrijorare în perspectiva anexării la Rusia a celor patru provincii ocupate din estul Ucrainei.

La prima vedere, pozițiile celor două părți arată ca două trenuri pe o singură linie deplasându-se spre o coliziune frontală. Rusia s-a angajat că, după anexare, orice lovitură și avansare a forțelor ucrainene în cele patru provincii va fi tratată ca și cum ar fi un atac asupra teritoriului Federației Ruse. Întrucât un contraatac al forțelor terestre rusești necesită timp, cel mai probabil răspunsul Moscovei la atacurile părții ucrainene ar putea fi asupra convoaielor de aprovizionare care transportă ajutor militar occidental prin Polonia și România. La rândul ei, Ucraina, dacă are posibilitatea, va încerca să lovească ținte în Crimeea și, de asemenea, de pe teritoriul Rusiei.

Următorul pas al escaladării pentru Kiev ar putea fi atacarea unei ținte de mare importanță operațională și simbolică aflată în afara teritoriului Rusiei și a teritoriilor ocupate. Adică Ucraina să lanseze un atac în regiunea rusofonă Transnistria, care s-a separat de Moldova în 1990, o acțiune care, dacă va avea succes, ar fi cea mai dură înfrângere a Moscovei în șapte luni de război. Transnistria, de jure, aparține Republicii Moldova, iar trimiterea de ajutor rusesc acolo ar fi considerată invadarea unei a doua țări, după Ucraina.

Moldova, care a aparținut României în perioada 1918-1940 sub denumirea de Basarabia, este, din punct de vedere lingvistic și cultural, un al doilea stat românesc și, în consecință, orice inflamare a situației în regiune va implica România, stat membru al UE și al NATO.

Cu alte cuvinte, înainte de a ajunge în punctul în care Moscova trebuie să decidă dacă folosește arme nucleare tactice, mai sunt destule trepte de parcurs în escaladarea războiului convențional din Ucraina.

Decizia lui Putin cu privire la referendumuri, anexări și mobilizare parțială, a venit după contraofensiva Kievului în nord-estul Ucrainei, dar și după ce la Summitul Grupului de la Shanghai de la Samarkand, Rusia a luat act de distanțările de securitate pe care China și India le-au adoptat față de Kremlin. Toate cele de mai sus, cumulate, au zdruncinat credința lui Putin că timpul lucrează în favoarea Rusiei și că, după iarna dură 2022-2023, unitatea occidentală va fi de domeniul trecutului.

Putin, care nu poate pierde în Ucraina, deoarece această evoluție ar însemna a doua sucombare, de data aceasta definitivă, a URSS, are nevoie nu doar de o victorie, ci de o victorie în procedură de urgență.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.