Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin poate ar fi folosit deja arme nucleare în Ucraina dacă nu ar fi intervenit China și India (Antony Blinken)

putin jinping modi

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar fi putut folosi deja arme nucleare în Ucraina, pentru a pune capăt războiului, dacă nu ar fi existat India și China.

Blinken, înaintea vizitei sale în India pentru summitul G20, a dat credit Indiei și Chinei pentru că au "un pic mai multă influență asupra Rusiei în aceste zile" în ceea ce privește opoziția față de utilizarea armelor nucleare pe câmpul de luptă.

Într-un interviu acordat publicației The Atlantic, Blinken a declarat: "Putin ar putea reacționa mai mult, chiar mai irațional, și a existat un limbaj venit de la Moscova care sugera că ar putea să se gândească la utilizarea armelor nucleare tactice. A fost o preocupare".

"Am îndemnat, și cred că cu succes, alte țări care ar putea avea un pic mai multă influență asupra Rusiei în aceste zile, cum ar fi China, dar și alte țări precum India, să se implice direct cu el [Vladimir Putin] în legătură cu opoziția lor absolută față de orice utilizare a armelor nucleare. Și știm că au transmis aceste mesaje și cred că au avut un anumit efect", a adăugat el.

Antony Blinken a recunoscut, de asemenea, că India și Rusia au o relație de zeci de ani, dar că acum lucrurile evoluează favorabil și între India și SUA.

"Timp de decenii, India a avut Rusia în centrul furnizării de echipamente militare pentru ea și pentru apărarea sa, dar ceea ce am văzut în ultimii ani este o traiectorie care se îndepărtează de dependența de Rusia și se îndreaptă spre un parteneriat cu noi și cu alte țări, precum Franța", a declarat el în interviul acordat publicației The Atlantic.

POZIȚIA NEUTRĂ A INDIEI ȘI CHINEI

India și China s-au abținut de la votul privind încetarea războiului din Ucraina în Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, vineri, la împlinirea unui an de la izbucnirea conflictului. În timp ce 141 de membri au votat în favoarea rezoluției, șapte s-au opus. India și China s-au numărat printre cei 32 de membri care s-au abținut.

Atât India, cât și China au adoptat până acum o poziție neutră, făcând apel la dialog și negocieri pașnice pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a intrat în al doilea an.

"India rămâne ferm angajată în mod constant în favoarea multilateralismului și susține principiile Cartei ONU. Vom face întotdeauna apel la dialog și diplomație ca fiind singura cale de ieșire viabilă. Deși luăm notă de obiectivul declarat al rezoluției de astăzi, având în vedere limitările sale inerente în atingerea obiectivului nostru dorit de a asigura o pace durabilă, suntem constrânși să ne abținem", a declarat la ONU Ruchira Kamboj, reprezentantul permanent al Indiei la ONU.

Kamboj a declarat că abordarea Indiei față de conflictul din Ucraina va continua să fie centrată pe oameni și a reiterat declarația premierului Narendra Modi potrivit căreia aceasta nu poate fi o eră a războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.