Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin provoacă neliniște cu ultima sa decizie: ce a ordonat Guvernului să caute în străinătate

vladimir putin

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat unei unități guvernamentale să caute în străinătate proprietăți imobiliare care au aparținut Uniunii Sovietice și chiar Imperiului Rus, a anunțat la 19 ianuarie agenția de presă de stat TASS, scrie businessinsider.com.

Putin a semnat două decrete legate de ordinul său pe 18 ianuarie. Unul dintre decrete a permis alocarea de fonduri pentru căutare, înregistrarea drepturilor de proprietate și "protecția juridică" a proprietății, după cum a relatat TASS. Celălalt decret prevede fonduri pentru întreținerea și operarea imobilului.

Documentele nu au precizat câți bani alocă guvernul rus în acest scop.

Nu este clar care sunt motivațiile lui Putin, dar ordinul său ar putea provoca neliniște în țările din jurul Rusiei, pe fondul discuțiilor despre ambițiile imperiale ale liderului rus.

Uniunea Sovietică a fost formată în 1922 și s-a prăbușit în 1991, după care republicile sale constitutive - care includeau, printre altele, Ucraina și țările baltice - au devenit state independente.

Fantoma trecutului

Imperiul rus s-a prăbușit în 1917, după aproape 200 de ani. Acesta a fost unul dintre cele mai mari imperii din istorie și a acoperit peste 15% din masa terestră a Pământului la apogeul său. Aceasta includea Alaska, pe care Rusia a vândut-o SUA în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american, a scris într-un raport din ianuarie că intenția Kremlinului ar putea fi aceea de a promova soft power în statele post-sovietice și în cele vecine cu scopul de a destabiliza aceste regiuni pe plan intern.

Putin a numit prăbușirea Uniunii Sovietice "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului" și a declarat în 2021 că evenimentul a marcat dispariția "Rusiei istorice".

În iunie 2022, Putin s-a comparat cu țarul Petru cel Mare - primul împărat al Rusiei - pentru a justifica invazia Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.