Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spre deosebire de oficiali, experții americani admit că Putin are resurse să continue războiul pe termen nelimitat

The National Interest
rusia tancuri armata rusa

Vladimir Putin are resurse pentru a continua războiul din Ucraina, spune, într-un interviu pentru Digi24, președintele Institului Hudson din Washington, o organizație bazată pe politici de securitate.

Ken Weinstein crede că nu poate fi exclusă complet nici posibilitatea ca Putin să recurgă la arma nucleară, transmite Digi24.

Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Cum vedeți evoluția războiului din Ucraina? Auzim că Vladimir Putin pierde războiul, dar poate că nu e chiar așa, din moment ce războiul nu a luat sfârșit...

Ken Weinstein, președintele Institutului Hudson: Cred că aici, în Washington, este o dezbatere serioasă despre cât de mult ar trebui să ajutăm Ucraina, cred că tot crește un consens. Ar trebui ca Putin și rușii să fie forțați să părăsească Crimeea, pentru a ne asigura că nu vor mai avea o bază de unde să lanseze noi operațiuni, după încheierea unui acord de încetare a focului de orice fel. Nimeni nu mai crede în cuvântul lui Vladimir Putin, de aceea ar fi mai bine să-l alungăm din Crimeea pentru a da un semnal clar. Acest punct de vedere câștigă teren la periferia NATO, în țările din prima linie. Evident, Franța și Germania nu sunt de acord.

- Va folosi Vladimir Putin arma nucleară?

- Este dificil de spus...

- Nimeni nu știe...

- Da, nimeni nu știe, este dificil de spus... Cu siguranță, există această posibilitate, rușii au amenințat cu folosirea armelor nucleare pe toată durata campaniei (militare - n.r.), ceea ce constituie o premieră. Nu am mai auzit până acum o țară vorbind în mod repetat de posibilitatea folosirii armelor nucleare. Dacă le va folosi, vor fi arme nucleare tactice, impactul va fi devastator, dar nu va fi ca la Nagasaki și Hiroshima. Oricum, asta ar deschide calea către o serie întreagă de riposte împotriva Rusiei, unele nici nu pot fi imaginate. Așadar, opinia mea este că e mult mai puțin probabil să o facă decât să nu facă acest lucru, dar nu este imposibil.

- Toată lumea spune că Vladimir Putin pierde controlul situației în Ucraina. Este un fapt sau realitatea e că nu știm ce se întâmplă exact acolo?

- Putin își schimbă planurile. Nu mai plănuiește să înainteze spre Kiev și să controleze toată țara, se concentrează evident pe distrugerea infrastructurii ucrainene, pe slăbirea semnificativă a Ucrainei, a avut înfrângeri majore, dar și câteva victorii notabile, mai ales la Mariupol. Ca atare, întrebarea este dacă are o bază suficient de puternică pentru a continua acest război și a produce distrugeri Ucrainei? Pentru moment, răspunsul pare a fi da, are.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.