Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin rispostează - Președintele rus pune criza alimentară pe seama 'politicilor macroeconomice iresponsabile ale țărilor din G7'

Nikkei
Vladimir Putin

Creșterea rapidă a prețurilor la alimente și energie nu are nimic de-a face cu „operațiunea militară specială” rusă din Ucraina și a fost rezultatul politicii iresponsabile a țărilor G7, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin.

"Comerțul global este împotmolit în dispute, în rezolvarea cărora normele și principiile OMC (Organizația Mondială a Comerțului - n.r.) sunt din ce în ce mai puțin luate în considerare", a declarat Putin, în cadrul summitului BRICS, potrivit agenției ruse Interfax.

El a afirmat că "întregul sistem monetar și financiar internațional este zdruncinat, lanțurile de producție, logistice și de investiții sunt sfâșiate". "Un efect socio-economic grav, în special pentru dezvoltarea statelor din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, îl are creșterea rapidă a prețurilor la alimente, energie și materii prime", a precizat președintele Federației Ruse.

Putin a subliniat că "acesta nu este rezultatul ultimelor luni și cu siguranță nu este rezultatul unei operațiuni militare speciale pe care Rusia o desfășoară pentru a proteja Donbassul".

Potrivit acestuia, creșterea bruscă a inflației a fost rezultatul "politicilor macroeconomice pe termen lung și iresponsabile ale țărilor din G7, al emisiilor necontrolate și al acumulării de datorii negarantate".

De asemenea, el a atras atenția asupra dezechilibrului de pe piața alimentară cauzat de emiterea de bani în țările bogate și achiziționarea ulterioară de către acestea a produselor alimentare în alte state.

Putin a menționat în mod special că dezechilibrul din sistemul de relații internaționale se pregătește de mult timp și a devenit "rezultatul inevitabil al liniei susținătorilor așa-numitei ordini mondiale liberale de a eroda dreptul internațional și de a submina instituțiile multilaterale".

"În interesul menținerii dominației lor, unele țări caută în mod constant să înlocuiască actuala arhitectură globală bazată pe rolul central al ONU cu un fel de ordine bazată pe reguli. Ce reguli, cine a inventat aceste reguli? Nu este clar", a declarat președintele rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.