Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin se folosește de corupție pentru a-și asigura influența

putin

Ucraina, Georgia si Republica Moldova sunt blocate în mijlocul ordinii bipolare a lui Vladimir Putin în Eurasia, presedintele rus folosind instrumentul coruptiei pentru a-si asigura sfera de influenta în spatiul fost sovietic, comenteaza Radio Free Europe/Radio Liberty, potrivit Mediafax.

Moscova este hotarâta sa mentina fostul spatiu sovietic sub sfera sa de influenta, iar regimul Putin face acest lucru, oficial, prin institutii ca Uniunea Eurasiatica, însa principalul sau instrument este coruptia. Daca instrumentul coruptiei esueaza si un stat fost sovietic încearca sa iasa din zona mitei creata de Putin, Kremlinul recurge la masuri mai agresive si coercitive.

Asa s-a întâmplat în Georgia, care dupa Revolutia trandafirilor din 2003 a depus eforturi pentru a combate coruptia si implicit pentru a reduce influenta Moscovei. Prin urmare, Georgia a ramas fara 20% din teritoriu, dupa ce Rusia a declansat un conflict armat în 2008 si a recunoscut independenta republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Vara aceasta, Rusia a mutat frontiera Georgiei cu Osetia de Sud, preluând efectiv controlul asupra unei portiuni a conductei de petrol Baku-Supsa. Liderii separatisti oseti au semnat un pact cu Moscova prin care si-au unit armatele si serviciile de securitate, iar saptamâna aceasta au anuntat ca vor sa organizeze un referendum privind unirea cu Rusia.

Folosirea fortei dupa ce instrumentul coruptiei a esuat a fost aplicata si în cazul Ucrainei. Viktor Ianukovici era exact genul de lider pe care Moscova îl voia la Kiev, unul complet implicat în reteaua de scheme corupte a Kremlinului.

Când Ianukovici a fost supus presiunii societatii civile si oligarhilor pentru a semna un acord de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana, Putin a facut ce i s-a parut natural: l-a amenintat, apoi l-a mituit cu 15 miliarde de dolari. Dupa ce Ianukovici a fost înlaturat de la putere în urma unei revolutii, Putin a recurs la forta.

Rusia înca mai spera sa controleze Ucraina, în pofida dorintei societatii de a se apropia de Occident. Kremlinul încearca sa reintegreze regiunile separatiste din Donbas în restul tarii, dar cu oamenii Moscovei la control, pentru ca acestea sa devina un fel de Cal Troian prorus, comenteaza RFE/RL. Esecul liderilor prooccidentali ucraineni de a combate coruptia ofera de asemenea Moscovei un avantaj.

În Republica Moldova, Kremlinul pare sa conteze de asemenea pe coruptie. Fostul premier Vlad Filat, care a condus tara pâna la semnarea unui Acord de Asociere cu UE, a fost arestat luna aceasta în legatura cu o frauda bancara de un miliard de dolari.

Guvernul prooccidental al tarii este extrem de nepopular si este supus presiunilor sa demisioneze, în timp ce partidele proruse, care au promis sa anuleze acordul cu UE si sa adere la Uniunea Eurasiatica, conduc în sondaje.

Ucraina, Georgia si Republica Moldova sunt blocate în mijlocul ordinii bipolare a lui Vladimir Putin în Eurasia, iar acesta este un loc foarte periculos. Pentru aceste tari, combaterea coruptiei nu este doar o problema de buna guvernare, ci de securitate nationala, conchide RFE/RL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.