Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin se teme de o criză alimentară: Nu putem permite ca totul să fie târât peste hotare

foreignpolicy.com
putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Rusia trebuie să mențină rezerve stabile de alimente, dacă este necesar chiar prin diminuarea unor exporturi, fără însă a specifica, notează REUTERS, potrivit Rador.

Nu era clar dacă Putin sugerează ca Rusia, care a redus livrările de gaze către unele dintre țările pe care le consideră "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, ar putea limita exporturile la unele produse alimentare importante, cum ar fi cerealele, de care depinde o mare parte a lumii. În cadrul unor afirmații televizate realizate în timpul unei reuniuni pe probleme economice prezidată de premierul Mihail Mișhustin, Putin a spus că agroindustria a contribuit semnificativ la reziliența economiei Rusiei, adăugând: "Trebuie, desigur, să permitem acestui sector să funcționeze", a spus Putin.

"Să facă profit, ca să poată investi în rezultatul recoltei din 2023... în procesare, în creșterea animalelor. Nu putem permite ca totul să fie târât peste hotare. În ciuda tuturor restricțiilor privind logistica de marfă, de asigurare - cu toate acestea, totul va zbura. Deja se întâmplă." Putin a mai spus că nimeni nu poate estima cu exactitate producția agricolă a Rusiei pentru 2023, invocând vremea neașteptat de caldă din Europa și înghețurile din Asia Centrală. "De aceea, avem absolută nevoie de rezerve stabile. Absolut.", a subliniat Putin. Rusia a întrerupt livrările de gaze către țările din Europa care au refuzat să efectueze plățile în ruble după impunerea de către Occident a sancțiunilor economice și financiare, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova. De asemenea, a mai anunțat că va refuza să furnizeze petrol oricărui client care aplică plafonul de preț occidental, acuzând Occidentul că poartă război economic împotriva Rusiei. Moscova s-a plâns în repetate rânduri că încercările sale de a exporta îngrășăminte - pe care multe țări se bazează și pentru a spori randamentul fermelor - sunt zădărnicite de Occident, chiar dacă permite Ucrainei să exporte o anumită cantitate de cereale din porturile sale blocate la Marea Neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.