Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin nu a rămas singur: 'Rusia a fost mereu şi rămâne principalul partener strategic'

cursdeguvernare.ro
Kasim-Jomart Tokaev

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev şi-au afişat luni unitatea, lăudând legăturile istorice dintre ţările lor, după divergenţe asupra conflictului din Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Pentru Kazahstan, Rusia a fost mereu şi rămâne principalul partener strategic", a declarat Tokaev în timpul unei întrevederi cu Putin, la Kremlin.

Tokaev a salutat "relaţiile profunde în domenii foarte diferite" între Moscova şi Astana, precizând că are "mari proiecte pentru capitalul rus" în Kazahstan şi promiţând să facă "tot posibilul" pentru a asigura prezenţa "permanentă" a acestuia în ţara sa.

Aceasta este prima vizită în străinătate a preşedintelui kazah de la învestirea lui, săptămâna trecută, pentru un al doilea mandat la conducerea Kazahstanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, bogată în hidrocarburi.

Faptul că această vizită este efectuată în Rusia "are o semnificaţie politică şi desigur un anumit simbolism", a susţinut Tokaev.

La rândul său, Vladimir Putin a elogiat "caracterul special" al relaţiilor dintre Rusia şi Kazahstan.

Cei doi lideri s-au adresat de asemenea, prin videoconferinţă, unui forum interguvernamental ruso-kazah care se derulează la Orenburg, nu departe de frontiera cu Kazahstanul.

Declanşarea, la sfârşitul lui februarie, a ofensivei ruse în Ucraina a suscitat îngrijorarea mai multor foste republici sovietice aliate ale Rusiei, printre care Kazahstanul.

Săptămâna trecută, în timpul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă condusă de Rusia, Tokaev a îndemnat la "căutarea în comun a unei formule de pace" în Ucraina. "Nu trebuie să permitem popoarelor frăţeşti rus şi ucrainean să se separe pentru zeci şi chiar sute de ani, cu ranchiuni care nu se cicatrizează", a insistat Tokaev.

În iunie, Tokaev l-a criticat public pe omologul său rus în timpul unui forum la Sankt-Petersburg, unde el s-a pronunţat împotriva recunoaşterii teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei.

De asemenea, Kazahstanul a primit zeci de mii de ruşi care au fugit din ţara lor pentru a scăpa de mobilizarea parţială decretată de Putin la sfârşitul lui septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.