Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin va fi înlocuit cu un cleptocrat?

putin2

În cazul în care Putin va fi îndepărtat, la putere vor veni cleptocraţii care vor căuta să repare relaţiile cu Occidentul, crede analistul american Mark Galeotti, relateaza Adevarul.

Pe lângă „Rusia Normală”, există o Rusie mai mică şi mult mai bogată – „Rusia cleptocratică”. Aceasta este un parazit urât care este fericit atunci când „stăpânul îşi face treaba”, are o autoritate supremă asupra structurilor statului, asupra lucrătorilor din sectorul justiţiei. „Rusia cleptocraţilor” este împărăţia corupţilor de rang înalt, este lumea oamenilor de afaceri care depind de tranzacţiile din cartelurile tainice.

Cu toate acestea, statul nu poate fi redus la o cleptocraţie, deoarece în vârful piramidei puterii naţionale se află cea mai mică şi probabil cea mai periculoasă încarnare: „Rusia Ideologică”. Nu putem pune la îndoială faptul că, spre deosebire de începutul preşedinţiei sale, Vladimir Putin nu este condus acum de un interes economic personal, ci de un program ideologic, o viziune asupra unei naţiuni ce îşi are locul său de merit în istorie şi în lume.

Puterea politică din Rusia deţine toţi aşii: bogaţii nu au atât de multe drepturi şi sunt, de fapt, nişte manageri temporari ai propriilor active, până în ziua când Kremlinul va cere transferarea activelor. În acest scop, cleptocraţii vor să vadă în Rusia un principiu de drept asupra proprietăţii funcţional şi vor încetarea luptei geopolitice cu Occidentul.

Un jefuitor de bănci vrea ca poliţia să fie coruptă şi ineficientă până când va fi suficient de bogat pentru a deveni proprietarul băncilor, iar la acel moment va dori ca statul să-i protejeze proprietăţile câştigate prin fraudă. Acum însă, generaţia cleptocratică a oligarhilor ruşi şi a birocraţilor-boieri, care s-au îmbogăţit mulţumită lui Putin, ar putea să simtă că intreresele lor au devenit divergente de cele ale lui Putin.

În cazul în care starea economiei se agravează, iar alegerile vor fi mai greu de menajat, iar Kremlinul va fi dispus să-şi sacrifice total interesele economice în numele proiectului ideologic, la un memoment dat cleptocratii si tehnocratii vor începe să caute modalităţi să se protejeze.

Acest lucru probabil nu se va întâmpla în 2016, însă dacă Putin va fi înlocuit sau succedat, în locul lui nu va veni un alt ideolog, dar un cleptocrat. Interesele elitelor vor avea prioritate în faţa maselor, dar şi faţă de interesele geopolitice ale Rusiei. Acest nou regim va căută cu nerăbdare să repare podurile cu Occidentul.

Doctorul Mark Galeotti este cercetător în Istoria Rusiei şi probleme de securitate de la începutul anilor 1980.

Vezi si: Alerta in Romania.SRI e cu ochii pe ei dupa ce mai multi agenti au fost convertiti

Citeşte şi: Parlamentarii nu se lasă: Vor să-şi mărească din nou salariile

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.