Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin vizitează Asia Centrală, într-un turneu de confirmare a strategiei militare

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin începe luni un turneu de două zile în ţări din Asia Centrală, care cuprinde vizite în Kazahstan, Tadjikistan şi Kârgâzstan, pe agenda discuţiilor figurând aspecte legate de integrarea euroasiatică, relatează luni presa rusă, transmite şi agerpres.

Ca motiv pentru acest mini-turneu, Kremlinul a invocat împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Federaţia Rusă şi cele trei foste republici sovietice. Teoretic, sub acest pretext, Putin ar putea să viteze toate statele CSI în 2017, având în vedere că stabilirea relaţiilor diplomatice cu ţările din defuncta URSS a avut loc în prima jumătate a anului 1992, notează în acest context ziarul popular Moskovski komsomoleţ.

Citeşte şi: Trump măreşte bugetul Pentagonului în detrimentul diplomaţiei americane

Turneul va fi unul scurt, întrucât Putin se întâlneşte cu regularitate cu liderii celor trei state central-asiatice. În primul rând, toate trei sunt membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, iar Kazahstan şi Kârgâzstan sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, remarcă portalul Rbc.

Vizita lui Putin intervine într-un context electoral în zonă. În Kârgâstan sunt preconizate alegeri prezidenţiale anul acesta, iar în Kazahstan, un scrutin parlamentar.

În ceea ce priveşte Tadjikistanul, aceasta este considerată cea mai vulnerabilă dintre ţările din Asia Centrală în privinţa ameninţării teroriste, aici existând o poziţie puternică a islamiştilor din opoziţie.

"Scopul acestui turneu, în orice caz, chiar dacă nu este legat de alegeri (...) este de a confirma în primul rând prezenţa rusă în Asia Centrală, de a confirma interesul Moscovei pentru această regiune, pentru că nu este un secret faptul că, în perioada postsovietică, Rusia a fost acolo prea puţin prezentă şi, probabil, nemeritat de puţin, având în vedere importanţa strategică a acestei regiuni pentru securitatea Rusiei, atât în plan militar, cât şi în planul protejării împotriva traficului de droguri dinspre Afganistan", a declarat luni expertul rus Kirill Koktîl pentru postul de radio BFM.

În opinia sa, SUA au început să se retragă din această regiune, diminuându-şi interesul pentru ea, nu pentru că o consideră de o "importanţă minoră", ci pur şi simplu pentru că nu mai dispun de suficiente resurse. "Este clar că în viitorul apropiat Asia Centrală va deveni zona de responsabilitatea a Rusiei şi Chinei", susţine acesta, adăugând că Beijingul "îşi va asuma o mai mare responsabilitate economică", iar Moscova - "o mai mare responsabilitate militară strategică".

Citeşte şi: Putin cere consolidarea forţelor de operaţiuni speciale

Conform programului anunţat, Putin se va întâlni luni cu Nursultan Nazarbaev la Alma Ata pentru a discuta aspecte legate în special de cooperarea economică. Este pentru prima oară în ultimii când şeful statului rus se întâlneşte cu Nazarbaev la Alma Ata, fosta capitală kazahă, considerată în prezent principalul centru economic al ţării, şi nu la Astana, capitala oficială a Kazahstanului. Potrivit Moskovski komsomoleţ, Putin i-ar putea cere lui Nazarbaev să joace din nou rolul de mediator, de această dată în relaţia cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ale cărui relaţii cu Kremlinul s-au tensionat în ultimul timp. "Tăticul (Lukaşenko) a pierdut complet contactul cu realitatea. El invocă condiţii absolut inacceptabile şi face declaraţii care cauzează prejudicii nu numai Rusiei, ci şi întregii Uniuni Euroasiatice. Cu el trebuie să se vorbească serios", a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru ziarul citat.

În aceeaşi zi, Putin se va deplasa la Duşanbe, unde are prevăzută o întrevedere cu preşedintele tadjic Emomali Rahmon. Marţi, liderul rus are preconizată o întâlnire cu preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaiev.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.