Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatar reacționează fulger după ce Netanyahu a făcut praf rolul său în negocierile de pace

nypost.com
netanyahu

Qatarul s-a declarat consternat de comentariile apărute în presă ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, în care acesta a criticat eforturile de mediere ale țării sale cu Hamas, complicând negocierile deja dificile menite să pună capăt ostilităților în schimbul eliberării ostaticilor.

În cadrul unei întâlniri cu familiile ostaticilor deținuți de Hamas, Netanyahu a declarat că rolul Qatarului în mediere este „problematic”. Qatar, un mediator cheie care are, de asemenea, legături profunde cu grupul militant și găzduiește unii dintre liderii săi exilați, a declarat că remarcile lui Netanyahu au fost „iresponsabile și distructive”.

Cearta publică a avut loc în timp ce discuții sensibile erau în curs de desfășurare în încercarea de a avansa un potențial acord care ar putea oferi un oarecare răgaz în războiul care durează de trei luni.

În comentariile scăpate în presă de Netanyahu, difuzate marți la televiziunea israeliană Channel 12, el a spus familiilor că, în mod intenționat, nu a mulțumit Qatarului pentru eforturile sale de mediere, susținând că ar putea pune mai multă presiune asupra grupului militant islamic.

„După părerea mea, Qatarul nu este diferit, în esență, de ONU, nu este diferit, în esență, de Crucea Roșie și, în unele privințe, este chiar mai problematic”, a spus el. Israelul privește aceste organizații cu suspiciune, considerându-le ca fiind părtinitoare împotriva sa și nefiind suficient de utile pentru a asigura libertatea ostaticilor.

Netanyahu a mai spus în înregistrarea audio care a fost dezvăluită că și-a exprimat furia față de Statele Unite pentru reînnoirea unei baze militare în statul din Golf. El a spus că le-a spus americanilor să facă presiuni asupra Qatarului pentru a pune presiune asupra Hamas.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, luptele au ucis peste 25.000 de palestinieni, au strămutat aproximativ 85% din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului și au declanșat o catastrofă umanitară care a răspândit foametea, malnutriția și bolile în enclava aflată în conflict.

În timp ce diplomația a continuat, și luptele violente au continuat, în special în sudul Gaza, unde Organizația Națiunilor Unite a declarat că un atac cu tancuri israeliene asupra unei instalații ONU a ucis cel puțin nouă persoane și a rănit zeci.

Netanyahu a promis că va continua ofensiva până la „victoria completă” împotriva Hamas, care a început războiul cu atacul din 7 octombrie peste graniță, ucigând aproximativ 1.200 de persoane în Israel și răpind alte 250 de persoane. Israelul susține că luptă în legitimă apărare, dar se confruntă cu acuzații de genocid la tribunalul mondial al ONU de la Haga, care a anunțat că va emite vineri o decizie privind cererea Africii de Sud de emitere a unui ordin provizoriu prin care să i se ceară Israelului să oprească ostilitățile.

Qatar a contribuit la asigurarea unui armistițiu de o săptămână în noiembrie, în urma căruia au fost eliberați peste 100 de ostatici. De asemenea, este implicat în eforturile de a intermedia un nou acord pentru a-i aduce acasă pe cei aproximativ 130 de ostatici care au rămas în captivitate.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, a declarat că guvernul său este „îngrozit” de remarcile lui Netanyahu, dar că acestea „nu sunt surprinzătoare”.

„Dacă remarcile se dovedesc a fi adevărate, premierul israelian nu ar face decât să obstrucționeze și să submineze procesul de mediere, din motive care par să-i servească cariera politică în loc să acorde prioritate salvării de vieți nevinovate, inclusiv a ostaticilor israelieni”, a declarat al-Ansari.

Qatar, împreună cu Egiptul, lucrează la un nou acord care ar putea elibera mai mulți ostatici. Trimisul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, s-a aflat miercuri la Doha, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Vizita a avut loc la o zi după ce McGurk s-a întâlnit cu oficiali din Egipt în speranța de a stabili un armistițiu temporar între Israel și Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.