Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatarul acordă un ajutor de 60 milioane de dolari armatei libaneze

digi24.ro
dolari

Qatarul a anunţat joi acordarea unui ajutor de 60 milioane de dolari armatei libaneze, ca parte a sprijinului său pentru ţara devastată de cea mai gravă criză economică din istoria ei, relatează France Presse.

Bogatul emirat din Golf va acorda "o sumă de 60 milioane de dolari în sprijinul armatei libaneze", a anunţat Ministerul de Externe din Qatar într-un comunicat, în timp ce şeful diplomaţiei qatariote, şeic Mohammad ben Abdel Rahman Al-Thani, se află la Beirut pentru a participa la o reuniune a Ligii Arabe, potrivit Agerpres.

"Sperăm că acest sprijin va arăta angajamentul nostru faţă de poporul şi instituţiile de stat din Liban", a declarat consilierul ministrului, Majid Al-Ansari.

"Vrem ca el să arate poporului libanez că lumea arabă nu i-a uitat", a adăugat acesta. "Ca naţiune prietenă, Qatarul este lider în sprijinirea Libanului".

La Beirut, prim-ministrul libanez Najib Mikati şi şeful armatei Joseph Aoun au mulţumit Qatarului pentru gestul său.

"Acest nou ajutor al Qatarului pentru armata libaneză (...) va ajuta Libanul să treacă peste această perioadă dificilă şi să-şi păstreze stabilitatea", a estimat Mikati.

O sursă militară libaneză a declarat pentru AFP că este pentru prima dată când o ţară străină acordă ajutor financiar armatei libaneze pentru a plăti salariile soldaţilor săi, afectate de deprecierea monedei naţionale care a pierdut peste 90% din valoarea sa de la începutul crizei în 2019.

Salariul mediu al unui soldat astăzi este mai mic de 100 de dolari, faţă de 800 de dolari înainte de 2019.

În iulie, Qatarul a anunţat un ajutor în natură de 70 de tone de produse alimentare pentru instituţia militară, puternic lovită de colapsul economic.

Criza prin care trece Libanul, una dintre cele mai grave din lume din 1850 potrivit Băncii Mondiale, a decimat bugetul de stat şi al forţelor armate şi a aruncat majoritatea populaţiei în sărăcie.

Relaţiile dintre Beirut şi ţările arabe din Golf au fost tensionate în ultimii ani din cauza influenţei tot mai mari a Hezbollahului proiranian asupra politicii libaneze, acuzată că îi sprijină pe rebelii houthi împotriva cărora luptă în Yemen coaliţia militară condusă de Arabia Saudită din 2014.

În octombrie 2021, monarhiile sunite bogate din Golf, conduse de Arabia Saudită, au îngheţat orice ajutor financiar pentru Liban şi au oprit importurile din ţară în urma unei grave crize diplomatice provocate de declaraţiile unui ministru libanez care a criticat intervenţia coaliţiei în Yemen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.