Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

R.Moldova: Igor Dodon nu va fi suspendat, precizează preşedintele Parlamentului, Andrian Candu

facebook
dodon

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că decizia emisă marţi de Curtea Constituţională - privind situaţia de 'imposibilitate temporară' a şefului statului de a-şi exercita atribuţiile dacă refuză numirea unui ministru propus de premier - a fost interpretată greşit, iar mandatul lui Igor Dodon nu poate fi suspendat, relatează website-ul unimedia. 'Decizia CC nu suspendă în niciun caz activitatea sau mandatul preşedintelui. Decizia CC aduce şi soluţie şi explică procedura de mai departe. Interimatul funcţiei doar pe elementul de numire a ministrului Apărării. Orice alte idei privind suspendarea lui Dodon sunt doar speculaţii. Orice suspendare este urmată de referendum, referendum înseamnă campanie electorală, înseamnă bani cheltuiţi', a declarat Andrian Candu, potrivit unimedia.

Conform independent.md, el a mai spus că ar exista 'suficiente motive' pentru a declanşa procedura de demitere a preşedintelui Igor Dodon, pe care l-a acuzat că a încălcat Constituţia în cazul procedurii de numire a ministrului Apărării, dar că Parlamentul nu îşi doreşte să declanşeze procedura de 'impeachment' a acestuia. Preşedintele legislativului l-a criticat şi pe şeful statului pentru declaraţiile făcute 'pe emoţii' după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale. Dodon i-a avertizat pe membrii acestei instanţe că o să răspundă pentru această decizie şi că nu-i va scăpa nici 'cetăţenia românească'. 'Regret aceasta ieşire emoţională, îl înţeleg, dar trebuie să ne calmăm, să analizăm cu minte limpede şi apoi sa ieşim', a mai spus Candu, citat de unimedia.

Decizia Curţii se referă la cazul disputei dintre Igor Dodon şi premierul Pavel Filip privind numirea noului ministru al apărării. Premierul l-a propus de două ori pe Eugen Sturza pentru acest post, dar preşedintele a refuzat de fiecare dată, astfel că şeful executivului a sesizat Curtea Constituţională. Aceasta din urmă a apreciat marţi că 'refuzul presedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale' face ca acesta să fie în 'imposibilitate temporară' de a-şi exercita atribuţiile ce într-o asemenea situaţie sunt preluate, în ordine, de preşedintele parlamentului sau de primul ministru, care pot semna în locul lui respectivul decret.

În replică, Idor Dodon a calificat această decizie drept 'uzurpare a puterii de stat' şi i-a ameninţat pe judecătorii Curţii că se vor lua măsuri împotriva lor după viitoarele alegeri legislative. 'O să răspundeţi pentru asta. Vine timpul. Fiecare acţiune şi decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componenţă a Curţii Constituţionale. Şi pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veţi răspunde', a declarat Igor Dodon, citat de timpul.md, conform Agerpres. 'Eu nu voi ceda. Nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasă să semneze Candu, lasă să semneze Filip şi să-şi asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte', a mai spus Dodon marţi în faţa presei, potrivit independent.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.