Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răbdarea Grupului S&D a ajuns la limită. Europarlamentarul Dan Nica: 'România este pregătită de 11 ani să intre în Schengen'

captura Facebook
Dan Nica

Delegaţia PSD din Parlamentul European solicită o dezbatere în plenul Parlamentului European şi o rezoluţie a acestui for pentru soluţionarea aderării României la Spaţiul Schengen, a anunţat eurodeputatul Dan Nica, liderul delegaţiei social-democrate. Demersul e susţinut de Grupul politic S&D, preşedinta acestuia considerând că, în acest caz, „răbdarea are o limită”.

„Azi se împlinesc 11 ani de când România a solicitat oficial aderarea la Spaţiul Schengen şi, încă de atunci, România îndeplineşte toate criteriile tehnice de aderare. Sunt 11 ani în care România a aplicat şi a respectat toate prevederile acquis-ului Schengen, controlând şi protejând graniţele externe ale Uniunii. Cu toate acestea, fără niciun motiv obiectiv, Consiliul continuă să evite luarea unei decizii. Acest lucru este cu atât mai sfidător în actualul context geopolitic şi de securitate”, a declarat Dan Nica, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Preşedinta Grupului Social-Democraţilor europeni, alături de Delegaţia PSD din Parlamentul European, precum şi delegaţiile bulgară şi croată au cerut o dezbatere şi un vot pentru o rezoluţie în plenul Parlamentului European, privind aderarea celor trei state la Spaţiul Schengen. Delegaţiile solicită introducerea acestui punct pe ordinea de zi a plenarei europarlamentare din 3-6 octombrie 2022, potrviti sursei citate.

Iratxe Garcia Perez, liderul social-democraţilor europeni din Parlamentul European, consideră „să ţii România şi Bulgaria să aştepte 11 ani la uşă, fără niciun motiv obiectiv, nu e demn pentru imaginea Uniunii. Azi se împlinesc 11 ani de când cererea lor pentru a adera la Schengen a fost blocată de Consiliu, în pofida faptului că îndeplinesc toate criteriile. Răbdarea are o limită şi prietenii noştri români, bulgari şi croaţi au aşteptat destul. Dorim ca Parlamentul European să discute acest subiect şi ca Parlamentul European să pună presiune pe statele membre pentru a debloca această situaţie injustă”.

„Atât poziţia Parlamentului, cât şi a Comisiei Europene sunt clare. Cele trei state membre îndeplinesc toate criteriile pentru a adera la spaţiul european de liberă circulaţie. De aceea, propunem şi o rezoluţie a Parlamentului European pentru a cere Consiliului UE să supună la vot, până la sfârşitul anului, aderarea României la Schengen”, a precizat europarlamentarul Dan Nica, conform sursei amintite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.