Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rabinul Gershon Edelstein, lider spiritual al evreilor aşkenazi, a murit la vârsta de 100 de ani

doliu lumanare

Rabinul Gershon Edelstein, unul dintre liderii spirituali ai iudaismului ultraortodox aşkenazi, a murit marţi la vârsta de 100 de ani în Israel, au anunţat mai multe surse oficiale, citate de AFP.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a salutat într-un comunicat viaţa şi activitatea rabinului Edelstein, despre care a spus că a fost "un conducător spiritual de prim rang, ale cărui cunoştinţe despre Tora (...) au influenţat generaţia noastră şi vor influenţa generaţiile viitoare", potrivit Agerpres.

"Alături de întregul popor evreu din Israel şi din diaspora, plângem decesul marelui rabin Gershon Edelstein, fie ca amintirea acestui om drept care a condus poporul evreu să fie binecuvântată", a transmis printr-un comunicat David Lau, marele rabin aşkenazi din Israel.

Gershon Edelstein i-a succedat în martie 2022 influentului rabin Haim Kanievsky la conducerea "Consiliului Marilor Înţelepţi ai Torei", o instituţiei care conduce în special partidul ultraortodox Iudaismul Unit al Torei (JUT), membru al majorităţii guvernamentale şi care deţine şapte locuri în Parlament israelian (Knesset).

Născut pe 18 aprilie 1923 în Rusia, acest fiu de rabin a imigrat alături de familia lui în 1934 în Palestina mandatară şi a studiat textele sfinte întreaga sa viaţă.

A predat ca profesor şi apoi a condus Ieşiva (institut talmudic) Poniowitz, situată în Bnei Brak, un oraş majoritar ultraortodox de la periferia metropolei Tel Aviv, în care a şi locuit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.