Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rada Supremă a acceptat demisia influentului ministru de interne Arsen Avakov

Arsen Avakov

Rada Supremă (parlamentul unicameral) a Ucrainei a acceptat joi demisia ministrului de interne Arsen Avakov, din 2014 în funcţie şi considerat unul dintre cei mai influenţi oameni politici din ţară, potrivit EFE şi Unian.

Demisia lui Avakov a fost aprobată cu 291 de voturi pentru, şapte împotrivă şi 17 abţineri, dintr-un total de 351 de deputaţi înregistraţi, potrivit agerpres.ro.

Fostul ministru şi-a anunţat demisia cu două zile în urmă, fără să precizeze motivele deciziei sale în scrisoarea adresată parlamentului pentru a i se aproba retragerea de la conducerea Ministerului de Interne.

Totuşi, deputaţi ai partidului de guvernământ 'Slujitorul poporului' au sugerat că la mijloc ar fi eşecul anchetei cu privire la elucidarea circumstanţelor asasinării jurnalistului Pavel Şeremet, de origine din Belarus, care lucra pentru media de la Kiev. Acesta şi-a pierdut viaţa în 2016 în urma exploziei unei bombe ce fusese amplasată sub maşina sa.

La o conferinţă de presă din 2019, în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski, Avakov a anunţat rezolvarea cazului morţii lui Şeremet, numind în mod public trei suspecţi: veteranul războiului din Donbas (estul ţării), Andrii Antonenko, infirmiera militară Iana Dugar şi medicul pediatru Iulia Kuzmenko.

Cu toate acestea, dovezile împotriva lor s-au dovedit neconcludente, iar cazul a atras critici virulente din partea societăţii civile ucrainene. Procesul în acest dosar este curs de desfăşurare, iar cei trei suspecţi au fost plasaţi în arest la domiciliu.

În cadrul conferinţei sale de presă anuale, desfăşurată în luna mai, Zelenski a declarat că este în contact cu Dugar şi va lua în considerare concedierea lui Avakov în cazul în care instanţa o va achita pe ea şi pe ceilalţi suspecţi.

Avakov a devenit ministru de interne la 27 februarie 2014, imediat după mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), la care a participat.

El a reuşit să se menţină în funcţie sub doi preşedinţi: Petro Poroşenko şi Volodimir Zelenski, devenind un om politic foarte influent, poate cel mai influent politician după preşedinte, potrivit unor analişti de la Kiev.

Totuşi, Avakov are un palmares controversat. I s-au recunoscut meritele când a reuşit să dejoace o revoltă separatistă în oraşul Harkov în primăvara anului 2014. Atunci militanţi separatişti susţinuţi de Rusia au încercat să ocupe clădiri guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat la Doneţk şi Lugansk.

De asemenea, lui Avakov i se atribuie ideea formării batalioanelor de voluntari din rândul celor care au participat la mişcarea de contestare. Acestea au contribuit la combaterea agresiunii ruseşti în primele etape ale conflictului din Donbas.

În acelaşi timp, i s-a reproşat că nu a implementat în mod eficient reforma poliţiei, lansată în 2015.

Apelurile la demisie s-au intensificat după mai multe incidente în care poliţia a fost acuzată de abuz în ultimii doi ani: uciderea unui băieţel de cinci ani, împuşcat de poliţişti în stare de ebrietate, violarea unui martor într-o secţie de poliţie din regiunea Kiev etc.

Avakov a fost, de asemenea, criticat pentru că nu a investigat în mod adecvat cazuri răsunătoare de asasinate, cum ar fi cel al militantei împotriva corupţiei din oraşul Herson (sud), Katerina Handziuk, în 2018, precum şi cazul lui Pavel Şeremet.

Totodată, fostul ministru a fost acuzat de corupţie şi de sprijinirea mişcărilor de extremă dreapta din Ucraina.

Legislativul de la Kiev urmează să se pronunţe asupra succesorului său vineri. Partidul de guvernământ l-a desemnat pe Denis Monastârski (41 de ani), în prezent preşedintele unei comisii parlamentare din Rada Supremă, pentru a-l înlocui pe Avakov la conducerea Ministerului de Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.