Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor, dezvăluire ȘOCANTĂ - Fost ofițer al Armatei Britanice, găsit mort după ce în urmă cu câteva zile ministrul rus de Externe îl amenințase

radu tudor

Radu Tudor a vorbit pe blogul personal despre un fost ofițer al Armatei Britanice, care a fost găsit mort în apropierea casei sale, la câteva zile după ce ministrl rus de externe îl amenințase.

”Un fost ofiţer al Armatei Britanice care a pus bazele „Căştilor Albe”, o organizaţie de ajutor în situaţii de urgenţă în Siria, a fost găsit mort în apropierea locuinţei sale din Istanbul, la doar câteva zile după ce ministrul rus de externe îl ameninţase, acuzându-l de spionaj, relatează The Independent.

James Le Mesurier, în vârstă de 48 de ani, a fost directorul fundaţiei Mayday Rescue care oferea programe de instruire voluntarilor organizaţiei Apărarea Civilă Siriană (Syria Civil Defence) cunoscută şi ca White Helmets, el având de altfel un rol important în punerea bazelor acesteia în 2013, în Turcia.

În 2016 a primit Ordinul Imperiului Britanic pentru oferirea de ajutor civililor sirieni marcaţi de război. Poliţia nu a confirmat circumstanţele morţii lui Le Mesurier care ar fi căzut de la balconul apartamentului său din capitala Turciei luni dimineaţă.

VIDEO - O furtună a făcut prăpăd în vestul țării: acoperişuri luate de vânt, maşini avariate și un drum blocat

Ani de zile, atât el, cât şi gruparea Căştile Albe au fost ţintele unei campanii de dezinformare a Moscovei şi aliaţilor săi de la Damasc.   „Familia ne-a anunţat moartea sa”,  a declarat liderul White Helmets, Raed al-Salah, pentru The  Independent, precizând: „Am citit că poliţia i-a descoperit corpul în apropierea locuinţei sale din Istanbul. Poliţia anchetează acum circumstanţele morţii, nu există informaţii certe. Aşteptăm raportul poliţiei”.

„James ne este prieten nouă şi sirienilor, a susţinut Căştile Albe în calitate de fondator şi director al organizaţiei Mayday Rescue. Suntem devastaţi, a spus Al-Salah. Unul dintre vecinii fostului ofiţer a declarat pentru Reuters că acesta din urmă a fost descoperit mort dimineaţa devreme în cartierul Beyoglu, din centrul Istanbulului. Le Mesurier avea doi copii. Un diplomat a spus că circumstanţele morţii sunt neclare.

Cozmin Gușă își anunță revenirea în PSD, după excludere: Vreau să o schimb pe Dăncilă

Agenţia de stat turcă Anadolu a transmis că trupul a fost descoperit  în apropierea locuinţei sale de credincioşi care se îndreptau spre o moschee din zonă, iar autorităţile au stabilit că nimeni n-a intrat sau a părăsit locuinţa acestuia, astfel că cel mai probabil a căzut de la balcon.

Biroul guvernatorului din Istanbul a transmis că  au fost iniţiate „investigaţii de natură administrativă şi judiciare ample” pentru a clarifica circumstanţele morţii lui.   Căştile Albe au salvat mii de vieţi în ariile controlate de rebeli în decursul anilor de bombardamente ale guvernului sirian şi forţele ruseşti aliate în decursul războiului civil din Siria.

De asemenea, organizaţia a primit premiul Right Livelihood Award pentru implicarea sa în salvarea vieţilor civilor prinşi în bombardamente. În 2016, gruparea a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.   Mayday Rescue este un ONG finanţat de Naţiunile Unite şi alte guverne, cu sedii la Amesterdam şi Istanbul.

Rusia care a luptat alături de trupele preşedintelui sirian Bashar al-Assad în decursul celor opt ani de război civil, consideră însă Căştile Albe o organizaţie care are legături cu teroriştii, astfel că a dus o campanie agresivă împotriva acesteia.

Vineri, în timpul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe rus Maria Zakharova a lansat un atac personal la adresa lui Le Mesurier, susţinând că a operat ca spion britanic în întreaga lume, inclusiv în Balcani şi Orientul Mijlociu şi a colaborat cu membri Al Qaida.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.