DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raed Arafat: DSU demarează o campanie privind accesarea corectă a serviciilor medicale de urgenţă

raed arafat

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va demara o campanie de informare a populaţiei referitor la accesarea corectă a serviciilor medicale de urgenţă din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă, a anunţat vineri secretarul de stat Raed Arafat. "Apelăm la înţelegerea populaţiei în ce priveşte timpii de aşteptare în cazul situaţiilor care nu reprezintă urgenţe vitale, menţionând faptul că unităţile de primiri urgenţe nu vor refuza aceste cazuri, însă le vor tria conform protocoalelor de urgenţă valabile pe plan internaţional", afirmă şeful DSU într-o postare pe Facebook.

Raed Arafat aminteşte că sunt mulţi pacienţi şi aparţinători care se plâng de timpii de aşteptare la unităţile de primiri urgenţe (UPU), însă atrage atenţia că este nevoie de un sistem de triaj şi prioritizare care să diferenţieze pacienţii după gravitatea situaţiei şi după probabilitatea de agravare a situaţiei acestora. "Comparativ cu alte ţări, cum ar fi SUA, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda, timpii de aşteptare în unităţile de primiri urgenţe din România nu sunt mai mari decât în ţările respective, în multe unităţi de primiri urgenţe aceşti timpi fiind încă mai mici decât cele din acele ţări. Aşteptarea poate fi din cauza faptului că pacientul nu reprezintă o urgenţă gravă, fiind stabil, prioritatea fiind dată celor cu probleme mai grave, sau din cauza aşteptării rezultatelor pentru analizele efectuate, sau aşteptarea pentru efectuarea unor investigaţii imagistice, cum ar fi computer tomografia. Totodată, uneori se aşteaptă consultul unui specialist dintr-o anumită specialitate sau se aşteaptă găsirea unui loc de internare într-un spital supra-aglomerat", explică Arafat, anunţă Agerpres.

Potrivit acestuia, lipsa de personal în UPU poate duce la întârzierea procesării cazurilor, mai ales a celor mai puţin grave şi care "sunt la originea majorităţii nemulţumirilor". Raed Arafat subliniază că, dacă pacienţii ar merge la medicul de familie sau la ambulatoriul de specialitate, respectiv la policlinică, pentru problemele ce pot fi rezolvate de către medicii din aceste structuri, atunci presiunea asupra UPU ar fi mult diminuată. Totodată, afirmă el, o situaţie similară se întâlneşte şi în cazul serviciilor de ambulanţă şi SMURD, unde un număr semnificativ de apeluri este legat de situaţii care ar putea fi rezolvate de medicii de familie sau medicii specialişti din ambulatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.