Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat: Indiferent care este originea situaţiei, sistemele sanitare trebuie să ştie şi să aibă capabilitatea să se ocupe de un număr mare de victime

knd.ro
Raed Arafat

Raed Arafat: Indiferent care este originea situaţiei, sistemele sanitare trebuie să ştie şi să aibă capabilitatea să se ocupe de un număr mare de victime

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că sistemele sanitare din toate ţările ”trebuie să ştie să se ocupe şi să aibă capabilitatea să se ocupe de un număr mare de răniţi şi de victime”. El arată pregătirea sistemului sanitar pentru situaţiile de urgenţă nu se face numai în caz de război, ”ci în orice situaţie care poate să genereze un număr mare de pacienţi”, aşa cum a fost pandemia, sau în cazul unei explozii grave, al unui conflicte sau al unor dezastre naturale, scrie news.ro.

"La nivelul tuturor statelor există în sistemele sanitare probleme. Probleme de capacitate, capabilităţi, resursa umană, nu este problema tipic românească, este o problemă pe care o vedem. Oriunde facem o analiză, vedem că există lipsă de personal, lipsă de paturi de Terapie Intensivă, există lipsă de capacităţi”, a declarat Raed Arafat.

El a explicat că pregătirea sistemului sanitar pentru situaţiile de urgenţă nu se face numai în caz de război, ”ci în orice situaţie care poate să genereze un număr mare de pacienţi, cum a fost situaţia cu valurile mari ale pandemiei, în mai multe ţări, sau cum se întâmplă după o explozie mai gravă, în caz de conflict sau în unele situaţii de dezastre naturale, cutremure".

Şeful DSU a amintit că România a obţinut 96,5 milioane de euro pentru crearea de stocuri CBRN.

”Este un proiect european pe programul RESCUE care creşte capabilităţile Uniunii Europene, România este unul dintre participanţii la acest proiect, noi am obţinut 96,5 milioane de euro pentru crearea unui stoc şi încă 17 milioane pentru crearea unei echipe europene de intervenţie”, a explicat el.

Arafat a menţionat că au mai primit bani în acest scop Finlanda, Franţa, Polonia, Italia.

”Asta poate să fie şi în caz de un incident nuclear în sensul în care să fie un incident industrial, o problemă la o centrală nucleară, o situaţie care să genereze un risc chimic, bologic sau radio nuclear. CBRN-ul nu este numai pe nuclear, este pe mai multe situaţii, am văzut multe incidente industriale pe chimic, care au produs probleme, biologicul... cea mai mare catastrofă biologică a fost recent pandemia. Deci asta înseamnă să te pregăteşti pentru toate acestea şi să ai stocuri, să ai capabilităţi de intervenţie, de detecţie, de monitorizare, asta este ce facem, este normal să ne pregătim şi să fim pregătiţi la nivel european şi proiectul respectiv nu este unul românesc, este unul european, România a accesat o parte din fonduri pentru a crea stocuri pe teritoriul României şi care pot fi trimise în alte ţări sau pot fi folosite în România, ne aduce nouă un nivel de siguranţă şi de pregătire mai mare", a subliniat el.

Potrivit lui Arafat, Armata va avea personal instruit prin medicina operaţională.

"Toate armatele lumii şi în timp de pace au aşa ceva, unde personalul lor este instruit pentru a îngriji personalul propriu al Ministerelor Apărării, şi în timp de exerciţii, şi în timp de conflict, cum au pompierii paramedicii lor dar care sunt destinaţi populaţiei, armata prin medicina operaţională, armata prin medicina operaţională va avea personal instruit şi proceduri speciale pentru propriul lor personal", a arătat el.

În plus, şeful DSU a amintit că de câţiva ani coordonează Grupul întrunit de sănătate al NATO.

"Eu chiar coordonez acest grup de câţiva ani, este un grup care are reprezentanţi din toate ţările membre NATO, inclusiv din partea partenerilor, fiecare ţară e reprezentată de un civil şi un militar, medic de regulă, sau cel puţin asistent medical sau o persoană din sistemele medicale din ambele părţi, iar ultima chestie care s-a întâmplat este întâlnirea la nivel înalt cu reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii tocmai ca să arătăm care sunt problemele pe care le vedem, vulnerabilităţile şi să le solicităm să analizeze în fiecare ţară capabilităţile, capacităţile care există în sistemele sanitare din fiecare ţară pentru orice categorie de situaţie de urgenţă. Indiferent care este originea situaţiei, sistemele sanitare trebuie să ştie să se ocupe şi să aibă capabilitatea să se ocupe de un număr mare de răniţi şi de victime. S-a discutat de lipsa de personal, nu este o problemă pur românească, există şi în alte state, s-a discutat despre diferite aspecte care sunt de interes pentru sistemele sanitare pentru a fi mai pregătite", a adăugat Arafat.

El a afirmat că stocurile de materiale sanitare de urgenţă sunt în curs de reconstituire după pandemie.

”Este un ordin care este pregătit cu conţinutul acestor stocuri, este ordin comun Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, pentru partea de stocuri strategice de urgenţă, pentru răspunsul de urgenţă; oricum stăm mai bine decât înaintea pandemiei, asta pot să spun sigur", a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.