Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rafila RESPINGE testarea antidrog în masă a elevilor

Ministerul Sanatatii
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că respinge testarea antidrog în masă a elevilor şi a precizat că aceasta trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui. El a declarat că problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare, ci prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri.

 

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, despre testarea antidrog în şcoli.

 

„Noi am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialişti şi opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru şi cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului, trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă ea cumva este pozitivă. De asemenea, o să descriem şi parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie fie de o asistenţă medicală de urgenţă, dacă este într-o fază acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei de care depinde”, a afirmat ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro.

 

Rafila crede că un copil care ar fi consumat droguri trebuie să fie depistat întâi de părinţi.

 

„În primul rând, cred că îi depistează părintele, pentru că părintele poate să observe modificările de comportament ale copilului şi poate că reticenţa unora dintre părinţi să-şi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem suficient de agregat şi suficient de extins la nivel naţional. Avem o agenţie specializată, Agenţia Naţională Antidrog. Cred că putem împreună să găsim soluţii medicale până la urmă. Agenţia Naţională Antidrog are filiale în toată ţara. O să găsim o soluţie încât să avem, cel puţin în fiecare judeţ să avem câte un astfel de centru, nu numai pentru adulţi, ci şi pentru copii şi pentru adolescenţi, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili şi, până la urmă, discernământul lor este mai puţin, nu că nu au discernământ, dar sunt mai uşor influenţabili dacă nu au avut informaţia, la şcoală sau în familie, legată de respingerea consumului de droguri”, a explicat Alexandru Rafila.

 

El a adăugat că acel grup tehnic a făcut nişte propuneri, dar decizia este la nivel guvernamental.

 

„Am spus că este vorba de un grup tehnic care a făcut nişte propuneri. Decizia este la nivel guvernamental, vom discuta împreună cu Ministerul Educaţiei, cu Ministerul Afacerilor Interne, ca să vedem care este cea mai bună soluţie. Ei au avut un punct de vedere medical şi aş vrea să respectăm punctele de vedere ale profesioniştilor din sistem”, a transmis Rafila.

 

Ministrul Sănătăţii susține că problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare.

 

„Discutăm despre un lucru care trebuie să se întâmple mâine. Asistăm la o situaţie care durează de foarte mulţi ani şi acum vrem să rezolvăm problema în 24 de ore. Problemele pe care le rezolvăm în 24 de ore sau într-o săptămână reflectă doar reactivitate, nu reflectă seriozitatea construcţiei unui sistem care să vină în întâmpinarea cerinţelor cetăţenilor. Eu prefer cea de-a doua variantă, a construcţiei unui sistem. Există şi acum posibilitatea testării la spitale unde există secţii de toxicologie sau la institutele medico-legale, dar asta nu rezolvă problema. Trebuie să ne înţelegem foarte clar, problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare. Testarea este doar un element care evidenţiază o intoxicaţie care poate să fie acută sau cronică, care are nevoie de asistenţă medicală. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri. Astea sunt elementele de bază care previn consumul”, a declarat Rafila.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.