Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răfuială personală, servicii sau Frâna Programului de Guvernare? OPERAȚIUNEA schimbării Guvernului

Pinterest
eliminare

La ce asistăm de fapt? Răfuială personală, servicii sau Frâna Programului de Guvernare? Operațiunea schimbării Guvernului a început și nu mai poate fi dată înapoi. Mulți încă nu acceptă realitatea care e tot mai evidentă și încă vorbesc de remaniere de o mai mică sau mai mare amploare. Problema nu mai e Dacă..., ci Când...?

Un NOU dosar DESCHIS pe numele lui Traian Băsescu. Decizia DEFINITIVĂ a ÎCCJ

Foarte posibil în următoarele ore sau următoarele zile. Procedura? Demisia prim-ministrului ar fi procedura cea mai elegantă, altfel am vedea un premier al cărui guvern se golește de miniștri. După ar urma procedura clasică de alegere/desemnare a unui nou premier care ar duce la investirea de către Parlament a unui nou Executiv - cu câteva figuri emblematice ale actualului guvern.

Dar ce e de fapt în spate? Aici se croșetează din greu: Că Grindeanu ar turna la Cotroceni ce e în partid, că SRI-ul conduce de fapt Guvernul, că nu ar fi făcut una sau alta, că dimpotrivă ar fi făcut altele și asa mai departe....

Posibil să fie una, să fie alta sau chiar din toate câte puțin. Nu ar mira pe nimeni și nici nu ar fi prima dată. Și totuși... să te duci direct pe schimbarea guvernului la 6 luni de la instalarea lui e prea mult chiar și pentru scenarii enumerate mai sus. Ceva a alarmat conducerea PSD și ALDE dacă au decis să treacă direct la decizia radicală - schimbarea Guvernului.

Surse politice susțin că analiza internă PSD-ALDE a arătat un adevărat dezastru! Practic Programul de Guvernare a fost făcut șvaițer. Sunt întârzieri mari în foarte multe puncte, iar la altele nici măcar nu s-a ajuns, deși pe calendar ele trebuiau atinse pentru a putea încheia anul 2017 în parametrii stabiliți. Se vorbește de aproximativ 200 de puncte ale Programului care au fost neglijare sau chiar trecute cu vederea.

Vanghelie, dezvăluiri despre 'noaptea generalilor'. Ce se stabilea în 'sufrageria' lui Oprea

Poate părea o frivolitate problema aplicării Programului de guvernare, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni a arătat o adevărată fractură între Guvern și Coaliție. La început abia sesizabilă, dar apoi din ce în ce mai evidentă. stiripesurse.ro a relatat despre legile cheie ale Programului de guvernare asumate direct în Parlament pentru că Guvernul NU a vrut sau NU a putut sau NU a știut să le asume sau despre comportamentul unor miniștri și chiar a premierului care au părut a sfida Coaliția prin acțiunilor lor  - a se vedea neparticiparea premierului și a ministrului de finanțe la votul din Parlament pe Legea salarizării unice. La astea s-au adăugat plângerile miniștrilor la adresa premierului care le-ar fi blocat prin acțiunea sau inacțiunea lui planurile de punere în aplicare a Programului de guvernare.

Explicația liderilor Coaliției e simplă - dacă Programul de Guvernare nu e aplicat în toate punctele așa cum s-a convenit de la început se dau peste cap toate termenele de execuție la ce ar urma să fie aplicat anul viitor și tot așa în cei 4 ani de mandat: ”Totul e conceput să decurgă unul din altul. Acum suntem pe punctul de a ne rostogoli! Dacă începem cu petice o să o dăm rău în bară în 2018”, ne-a spus unul din importanții lideri ai Coaliției.

Este evident că mingea este acum în curtea premierului. Orice tip de rezistență nu va face decât să prelungească un deznodământ. O demisie ar fi o rezolvare elegantă a cazului.

Contactele directe dintre Parlament și Cotroceni au rămas deschise în tot acest timp. Președintele Klaus Iohannis și președintele PSD, Liviu Dragnea, au discutat înainte așa cum deja am relatat și vizita în SUA a fost fără probleme la București așa cum a fost asigurat, iar acum va fi informat în timp cu deciziile care vor veni. Dacă totul decurge conform planului și procedurilor uzuale în acest caz atunci săptămâna viitoare lucrurile ar trebui să fie deja rezolvate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.