Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raiffeisen reia plata dividendelor

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank

Raiffeisen reia plata dividendelor

Raiffeisen Bank International (RBI) a anunţat că a acumulat suficient capital pentru a plăti dividende pentru rezultatele de anul trecut, pe care le-a reţinut în timp ce a evaluat viitorul subsidiarei sale din Rusia, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Creditorul cu sediul la Viena a cerut o Adunare a Acţionarilor în 21 noiembrie pentru a vota dividendele de 0,80 euro (0,84 dolari) pe acţiune anunţate în noiembrie.

Plata a fost amânată din cauza temerilor că eventuala vânzare sau scindare a subsidiarei sale din Rusia va duce la o încălcare temporară a cerinţelor de capital.

Deşi Raiffeisen încă nu a găsit o soluţie pentru subsidiară, câştigurile acumulate pe parcursul anului au consolidat suficient banca pentru a permite plata dividendelor.

"Evoluţia indicilor de capital, cerinţele autorităţilor de reglementare şi consideraţiile strategice în derulare" fac plata posibilă, se arată într-un proiect de rezoluţie publicat vineri de RBI.

Dacă solicitarea va fi aprobată, va reprezenta o revenire a plăţii dividendelor după o pauză care a început când banca a anulat recompensarea acţionarilor după rezultatele din 2021, în urma efectelor invadării Ucrainei. Raiffeisen a pierdut mai mult de jumătate din capitalizarea sa bursieră, deoarece nu a reuşit să găsească o soluţie pentru afacerea sa din Rusia, afectată de sancţiuni.

Vineri dimineaţa, acţiunile Raiffeisen au urcat cu 3,1% la Bursa de la Viena. Creditorul va anunţa în 3 noiembrie rezultatele din trimestrul trei.

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, declara luna trecută că Executivul nu va permite băncilor străine să părăsească Rusia cu uşurinţă.

"Ne-am prezentat poziţia şi o vom menţine - va fi dificil pentru băncile străine să plece - va depinde de decizia de dezgheţare a activelor ruseşti", a afirmat Moiseev, într-un discurs rostit la un forum.

Răspunzând întrebărilor privind solicitările de a vinde active, oficialul rus a spus că grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) nu a făcut o astfel de solicitare.

"Am luat cunoştinţă de solicitările unei bănci străine privind vânzarea de active ... este luată în considerare de comisia guvernamentală", a informat Moiseev.

În urma impunerii de sancţiuni Rusiei în 2022, după invadarea Ucrainei, ţările occidentale au îngheţat active deţinute peste hotare ale Băncii Centrale a Rusiei, de peste 300 miliarde de dolari.

La 1 august directorul general al RBI, Johann Strobl, a anunţat că banca intenţionează să se separe de operaţiunile sale ruseşti la finele lui 2023.

Banca Centrală Europeană a pus presiune asupra Raiffeisen (cea mai mare bancă occidentală care activează în continuare pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei) să renunţe la afacerile sale foarte profitabile de pe piaţa rusă. Şi, deşi banca austriacă spune de mult timp că lucrează la o soluţie, Reuters a dezvăluit anterior că, până la urmă, RBI a decis să amâne planurile vizând plecarea din Rusia.

La o întâlnire cu analiştii, Johann Strobl a spus că, deşi varianta vânzării operaţiunilor din Rusia este în continuare una dintre cele două opţiuni avute în vedere, RBI se străduieşte să pună la punct o separare de afacerile ruseşti şi este în contact cu organismele de reglementare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.