Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună intră la rupere pe legea grațierii: 'Numesc asta ipocrizie'

luju.ro
raluca pruna

Raluca Prună, fostul ministru al Justiţiei, a declarat într-un interviu recent pentru Formula As că grațierea nu este răspunsul pentru rezolvarea problemei privind aglomeraţia din penitenciare, deoarece „rezolvă doar parțial și temporar o soluție din sistem”. Cât despre proiectul care se discută astăzi în Parlament, Raluca Prună spune că parlamentarii trebuie să țină seama de faptul că societatea nu este dispusă să acorde clemență „cu dedicație”.

Întrebată ce diferenţă este între graţierea propusă de aceasta în 2016 şi graţierea care se discută astăzi în Parlament, Raluca Prună a spus: „Într-adevăr, am iniţiat o dezbatere amplă în vara anului trecut, după ce am vizitat multe pe­nitenciare, pentru a identifica soluţii de degrevare a sistemului penitenciar de o supra-aglomerare sis­temică. Graţierea era numai una dintre soluţiile teoretice puse pe masă. După dezbatere, în multe oraşe mari, Bucureşti, Timişoara, Craiova, Cluj, Iaşi, după ce am ascultat experţi din sistemul pe­nitenciar, din ONG-uri care au de mulţi ani pro­iecte în domeniu, din universităţi, din societăţi care angajează persoane condamnate, am consta­tat că graţierea nu era printre soluţiile identificate. În plus, am făcut calcule şi am constatat că gra­ţie­rea nu este răspunsul, în primul rând pentru că rezolvă doar parţial şi temporar o soluţie de sis­tem. Parţial, pentru că am fi vorbit de câteva sute de persoane; temporar, pentru că experienţa altor state, în care au avut loc graţieri colective, arată că, în maximum un an, situaţia ar fi fost aceeaşi, din cauza recidivei”.

ALERTĂ - Autoritățile române, informație de ultimă oră despre Codruț Marta

Fostul ministru al Justiției continuă spunând că până România nu a avut politicieni condamnați, nu a auzit nicio preocupare a politicului în acest sens. Cât despre proiectul aflat pe masa Parlamentului, Raluca Prună este de părere că parlamentarii „trebuie să ţină seama de faptul că so­cie­ta­tea nu este dispusă să acorde clemenţă cu de­di­caţie”.

„Într-adevăr, avem o problemă aici. Dacă sta­tul român a făcut alegerea de a lupta împotriva co­rupţiei şi evaziunii fiscale, de exemplu, declarând combaterea acestora ca priorităţi de interes naţional, nu poţi veni la capătul unui ciclu, când în­cepi să ai condamnări definitive ale unor per­soane de notorietate, de regulă politicieni, să ceri clemenţă şi să îi eliberezi prin graţiere, invocând aglomerarea din penitenciare şi condiţiile precare de detenţie. Şi, până nu am avut politicieni con­damnaţi, nu am auzit nici o preocupare din partea po­liticului în acest sens. Numai după condam­nă­ri­le de care am vorbit, tema penitenciarelor a de­ve­nit dintr-o dată o preocupare pentru partea cea mai vulnerabilă a clasei politice. Numesc asta ipo­crizie, pentru că folosim graţierea în mod inte­resat, dar şi lipsit de responsabilitate, pentru că nu atacăm curajos o problemă veche, care pre­ce­de condamnări în inima clasei politice. Cât des­pre proiectul care se discută în Parlament, mă gân­desc că trebuie să ţină seama de faptul că so­cie­ta­tea nu este dispusă să acorde clemenţă cu de­di­caţie.”, a declarat Raluca Prună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.