Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Turcan, șah la PSD: 'Constituția interzice'

facebook.com/pg/RalucaTurcan
Raluca Turcan

Liberalii analizează o posibilă contestare la Curtea Constituţională a României (CCR) a modificărilor la Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la obligativitatea prezentării la comisiile de anchetă a persoanelor solicitate. 

"PNL propune oameni în această comisie, vom participa la audieri, dorim să vedem ce informaţii serveşte PSD pentru a-şi atinge scopul bine definit şi analizăm să contestăm la Curtea Constituţională propunerea de modificare la Regulament pe care PSD a făcut-o astfel încât să poată cu orice chip să audieze persoanele pe care ei le vor chiar dacă Constituţia interzice. CCR s-a pronunţat pe acest subiect şi există o întreagă jurisprudenţă în domeniu", a spus Turcan, după Biroul Politic Naţional al PNL, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis desființează proiectul lui Tăriceanu: 'Vrem toată puterea la Parlament?'

Ea a arătat că încă nu s-a decis ce liberali vor face parte din Comisia de anchetă privind alegerile din 2009.

Turcan a reiterat că PNL respinge înfiinţarea acestei Comisii de anchetă. 

"Am întărit decizia luată de PNL până acum şi anume de a respinge înfiinţarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, pentru că acest demers al PSD este de fapt un tertip pentru a schimba şeful DNA. PNL nu va vota împotriva acestei comisii pentru a o apăra pe Laura Codruţa Kovesi, ci pur şi simplu pentru că respingem acţiunea duplicitară a PSD. Dacă vor să schimbe şeful DNA, atunci să acţioneze prin majoritatea parlamentară pe care o au, să facă ce vor şi să ajungă la demiterea şefei DNA, pentru că au demonstrat opiniei publice că, dacă îşi pun capul, sunt capabili să folosească toate instituţiile statutului pentru a-şi satisface obsesii politice, însă se tem să facă acest lucru pentru că ar sări în capul lor oficiali europeni, instituţii care apără democraţia şi statul de drept în România", a arătat liderul PNL.

România mizează pe Israel. Un adevărat DESANT guvernamental pleacă în Țara Sfântă/ DETALII

Raluca Turcan a afirmat că o comisie parlamentară de anchetă nu dă "verdicte penale, nu stabileşte vinovaţii, ci anchetează împrejurări, audiază anumite persoane, care însă nu pot fi procurori, judecători, pentru că este o încălcare a Constituţiei şi un conflict instituţional". 

"Demersul pe care PSD îl face şi pe care insistă în continuare de a modifica Regulamentul şi Statutul senatorilor şi deputaţilor astfel încât să poată face cu orice chip această comisie devoalează de fapt că nu-i interesează ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, îi interesează pur şi simplu să atace, să scadă credibilitatea şi să ajungă într-un final la demiterea şefei DNA. (...) PNL nu sprijină şi nu încurajează persecuţiile procurorilor asupra oamenilor politici, dar nici ale oamenilor politici asupra magistraţilor. Aceştia trebuie să aibă independenţă, să beneficieze de legi clare, de predictibilitate, astfel încât să funcţioneze cu adevărat separaţia puterilor în stat, echilibrul şi supravegherea reciprocă a instituţiilor astfel încât să nu existe derapaje", a completat aceasta. 

Comisia pentru Regulament a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, miercuri, modificărilor care prevăd obligativitatea persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile parlamentare de anchetă, precum şi sancţiuni pentru nerespectarea acestui lucru, a anunţat preşedintele comisiei, social-democratul Eugen Nicolicea. 

El a explicat că o propunere legislativă similară, care modifica legea Statutului deputaţilor şi senatorilor, a fost aprobată marţi în Comisia de statut, iar acum trebuie pusă în concordanţă cu Regulamentul Camerei Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.