DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raluca Turcan dă vina pe TRECUT pentru salariile și pensiile mici: Avem nevoie să atragem investiţii şi să avem locuri de muncă mai bine plătite

Facebook
Raluca Turcan

Sistemul de pensii, salarizarea în sectorul public şi asistenţa socială sunt domenii care au avut profund de suferit în ultimii 30 de ani, iar pentru a oferi soluţii credibile de reformă a acestor trei sisteme avem nevoie să atragem investiţii, să creştem ocuparea şi să avem locuri de muncă mai bine plătite, a scris, joi seara, pe Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

"Am vizitat astăzi, la Brăila, două companii care oferă aproape 5.000 de locuri de muncă - Yazaki şi Şantierul Naval Vard - şi care au primit sprijin de 34 de milioane de lei prin măsuri active. În judeţul Brăila, am investit în total peste 64 de milioane de lei pentru a proteja locurile de muncă în perioada stării de urgenţă şi de alertă. La nivel naţional, avem astăzi 120.000 noi locuri de muncă de la începutul anului şi până acum, iar în judeţul Brăila s-au înregistrat, în aceeaşi perioadă, 175 noi angajatori şi 800 de noi locuri de muncă. Pe de altă parte, în acest judeţ numărul pensionarilor îl depăşeşte cu 20.000 pe cel al persoanelor active, ceea ce arată probleme de sustenabilitate şi deficit atât în forţa de muncă pe care o găsesc angajatorii, cât şi în locurile de muncă pe care le pot crea. Există însă perspective de dezvoltare şi, din acest punct de vedere, o politică locală de deschidere către investiţii este vitală. Ne-am propus să asigurăm mediului de afaceri local forţă de muncă mai bine pregătită şi adaptată cerinţelor actuale de pe piaţa muncii, prin întărirea învăţământul profesional - dual, prin actualizarea codului ocupaţiilor pentru a permite ulterior standardizarea calificărilor, prin cursuri de formare şi calificare şi prin politici salariale care să sprijine deopotrivă angajaţii şi angajatorii", a precizat Turcan.

Ministrul de resort a menţionat faptul că, în cursul săptămânii viitoare, "vom prezenta o propunere de creştere a salariului minim care să asigure predictibilitate, sustenabilitate şi o creştere a veniturilor".

"Foarte important, înainte să definitivăm discuţia despre salariul minim, este că toţi cei implicaţi - Guvern, patronate, sindicate - suntem de acord că România are nevoie de creşterea salariului minim şi aş spune că mai are nevoie, pe lângă această creştere, şi de corectitudine în relaţiile de muncă. Avem în lucru proiectul de modificare a legii pentru a defini şi sancţiona munca subdeclarată, pentru că, exact ca şi în cazul muncii la negru, munca la gri afectează nu doar angajaţii care nu pot beneficia de anumite drepturi, cât şi angajatorii, pentru că intră în relaţii economice necompetitive, dar şi bugetul statului", a subliniat Raluca Turcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.