Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Turcan: O secundă nu s-a pus problema unui împrumut FMI, însă deciziile din Parlament ar putea arunca țara în incapacitate de plată

sursa FOTO: Inquam
orban turcan

Vicepremierul Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că de la preluarea guvernării nu s-a pus niciodată problema ca România să apeleze la un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă stabilitatea economică este pusă în pericol de decizii precum majorarea punctului de pensie cu 40%.

"Din momentul preluării guvernării, o secundă nu s-a pus problema accesării unui împrumut de la FMI. Ce s-a întâmplat, însă, acum o zi în Parlamentul României, riscă să arunce România în incapacitate de plată în anul 2021. Este o mostră de iresponsabilitate a celor care în momentul de faţă conduc Camera Deputaţilor, au majoritate în Camera Deputaţilor, şi mă refer la PSD (...) Pentru avantaje electorale ajung să amaneteze stabilitatea economică a României, lucru care nu se face şi care pune în pericol acoperirea unor cheltuieli vitale pentru funcţionarea statului. Mă refer la pensii, alocaţii, salariile bugetarilor, sistemul de educaţie, sistemul de sănătate, inclusiv partea de investiţii publice", a declarat Raluca Turcan.

Vicepremierul a subliniat că Guvernul Orban a crescut punctul de pensie, însă o majorare a pensiilor cu 40% ar putea dezechilibra bugetul naţional. "Guvernul Orban a crescut pensiile cu 14%, în valoare absolută punctul de pensie a crescut cu 176 de lei. În UE mai există o singură ţară care în această perioadă de criză dramatică a crescut pensiile, acea ţară este Germania, şi a crescut pensiile cu 3,3%. Cine spune că astăzi, bugetul ţării poate suporta mai mult, minte cu neobrăzare", a spus Raluca Turcan.

Aceasta a mai amintit că Guvernul a reuşit să acceseze unele împrumuturi externe cu dobândă zero.

"În perioadele de stabilitate şi de încredere maximă, Guvernul Orban am reuşit să accesăm împrumuturi externe, inclusiv cu dobândă zero, comparativ cu împrumuturile externe făcute în anul precedent de guvernarea PSD, toate dobânzile au fost mai mici cu excepţia a două luni în care în România a fost instabilitate politică pentru că PSD-ul a depus moţiune de cenzură. Dobânzile la care ne împrumutăm în străinătate ţin foarte mult de percepţia altora care au finanţare raportat la România. Când în România văd desfrâu PSD-ist în Parlament, semnele de îngrijorare cresc şi atunci împrumuturile se scumpesc", a afirmat Raluca Turcan.

Vicepremierul a menţionat că efectele produse asupra economiei de către această majorare a pensiilor cu 40% vor reprezenta o lovitură pentru populaţie.

"De aceea este o lovitură sub centură dată întregii populaţii a României de către majoritatea PSD-istă şi pentru acest cinism grotesc ei merită să plătească în alegerile viitoare. Noi am ales calea sincerităţii şi calea argumentelor reale în faţa oamenilor. Nu ne permitem în perioadă de criză să fim populişti. Oamenii iresponsabili sunt populişti, demagogi şi cinci", a mai spus Raluca Turcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.