Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămânem, până în martie, cu Cioloș?

Inquam Photos / Octav Ganea
ciolos avion Inquam Photos

Dacă va fi aplicată legea în litera și în spiritul ei, atunci răspunsul este afirmativ. Alegerile parlamentare nu pot fi organizate la data planificată. Ci mult mai târziu. Cel mai târziu pe 19 martie. Ceea ce înseamnă că mandatul lui Dacian Cioloș ar putea fi prelungit până atunci. Iar acum, când postez această analiză, Curtea de Apel București dezbate această cauză și poate hotărî, dacă aplică corect legea, amânarea. Uluitor, nu? De fapt, e cât se poate de firesc.

Trăim în România. În România, Legea electorală 208/2015 este cât se poate de explicită în ceea ce privește listele cu semnături depuse de partide. Conform Legii, întărită, atenție, și de o decizie a Curții Constituționale a României, semnăturile sunt date de cetățeni nu pentru partide, ci pentru candidați. În mod explicit. Și în mod imperativ. Semnăturile pentru partide nu au nicio valoare juridică. Ori, după cum toată lumea știe, partidele prezintă abia acum listele de candidați. În urmă cu câteva săptămâni, candidații nu erau cunoscuți. Și, totuși, cum s-au făcut listele de semnături prezentate la Biroul Electoral Central?

Citește și: A lovit mașina poliției în timp ce-și făcea selfie în sânii goi: Și asta nu e tot

Le reamintesc cititorilor mei sau celor care m-au auzit vorbind în diverse studiouri de televiziune că am afirmat, de nenumărate ori, că listele pe care partidele le-au prezentat la Biroul Electoral Central sunt, din mai multe puncte de vedere, ilegale. Sau, dacă vreți, nu valoareaza nici cât o ceapă degerată. În primul rând, pentru că, de foarte multe ori, cetățenii nici măcar nu au știut pentru ce partid au semnat. Pentru că, amintiți-vă voi, toți cei care ați semnat, că nu ați văzut, în capul tabelului, scris vreun nume de partid. Așa se face că este perfect posibil și plauzibil – și chiar asta s-a întâmplat – ca nenumărați cetățeni să fi fost induși în eroare. Au crezut că semnează pentru PSD și au semnat pentru ALDE. Partidele mari au fost canibalizate, atunci când s-au strâns aceste semnături, de către partidele mici printr-o șmecherie foarte simplă. Și anume absența precizării pe capul de tabel.

Dar încă și mai gravă este a doua ilegalitate în ordine cronologică. Cea semnalată de Partidul A.C.A.S.A. care s-a și adresat, din acest motiv, justiției. Într-adevăr, respectivele liste de semnături nu au absolut nicio valoare, chiar și în eventualitatea în care nu s-ar fi produs prestidigitația cu capul de tabel pe care orice procuror din România o poate dovedi. Listele nu au valoare, întrucât, pe ele, nu apar candidații. Și nici nu aveau cum să apară.

Citește și: O elevă, RUPTĂ în bătaie de o colegă / VIDEO

La data la care au fost depuse listele la BEC, liste unde, repet, au figurat, în cel mai bun caz, semnăturile susținătorilor reali ai partidelor, nu erau cunoscuți candidații. Absolut niciun partid din România nu îi stabilise, nu îi bătuse în cuie, nu îi comunicase și nu îi trecuse pe capul unui tabel de semnături în urmă cu câteva săptămâni.

Ca atare, partidele au depus la BEC, în loc de liste de semnături întocmite în litera și spiritul legii, simple foi de hârtie. Maculatură. Zarzavat. Pe care Biroul Electoral Central, alcătuit, atenție, în mare parte, din magistrați și, în totalitate, din persoane despre care se presupune că au studiat legea după care funcționează, le-a acceptat fără să sesizeze esențialul. Și anume că listele sunt ilegale. În mod normal, aceste liste, fără excepție, ar fi trebuit să fie respinse. Și puse la tocător.

Citește și: Celebra J.K. Rowling dă o nouă lovitură: Seria de romane polițiste ‘Cormoran Strike’ va fi ecranizată

Așadar, pentru oricine are ochi să vadă și știe să citească un articol de lege, rezultă că membrii Biroului Electoral Central au săvârșit o mare greșeală. Greșeală care, iată, trebuie îndreptată în justiție. De către Curtea de Apel București.

Ceea ce ar însemna, nici mai mult, nici mai puțin, dacă am fi un stat de drept și dacă am vrea cu adevrat să respectăm legile, că întreg procesul strângerii de semnături ar trebui reluat. În felul acesta, alegerile urmează să fie amânate.

Citește și: Ar putea fi VIRALUL ANULUI: Ce poate să facă o fetiță de 4 ani din Rusia / VIDEO

Conform Constituției, ele trebuie să aibă loc cel mai târziu pe 19 martie. Până atunci, Guvernul Dacian Cioloș ar mai avea timp să se remanieze de vreo 20 de ori.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.