Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămas sărac lipit, fostul patron al Caritas a fost dat afară din casă în plină iarnă

romaniatv.net
ioan stoica

Acum 25 de ani, Ioan Stoica, patronul de la Caritas țepuia sute de mii de români și putea deveni cel mai bogat român, însă soarta a decis altceva pentru că Ioan Stoica a ajuns să fie evacuat din garsoniera în care locuia cu chirie, din Brașov. El nu a și-a mai plătit utilitățile de câțiva ani, astfel încât proprietarul a cerut evacuarea, notează foaiatransivană.ro.

Zilele trecute, Ioan Stoica a fost dat afară din locuință, cu ajutorul Poliei Brașov, în plină iarnă, el dormind acum sub cerul liber, pe unde apucă, prin Brașov. Ajuns, la 76 de ani, Ioan Stoica s-a retras după falimentul Caritas de la Cluj, la Brașov.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță un cutremur provocat de Florin Cîțu: Vrea să vândă – pe nimic! – cele mai puternice companii de stat!

Ioan Stoica a lansat Caritasul în primăvara lui 1991, la Braşov, oraşul său natal, pentru ca doar peste câteva luni să mute jocul piramidal la Cluj-Napoca, acolo de unde veneau cei mai mulţi deponenţi. Sistemul care a luat minţile a sute de mii de români era năucitor: la trei luni după ce depuneai o sumă de bani, o primeai înmulţită de 8 ori! În total, orbiţi de posibilitatea unor profituri care să-i aranjeze pe viaţă, românii au investit peste 1.200 miliarde de lei (aproape un miliard de dolari) într-un joc care a funcţionat cu aprobarea complice a autorităţilor. De altfel, se pare că sume uriaşe s-au îndreptat spre oameni politici și spre poliţişti, care încasau banii peste rând.

Sistemul s-a prăbușit pe 5 octombrie 1993, când s-au făcut ultimele plăţi către deponenţi. Vestea că nu se mai dau banii i-a panicat pe oameni, care nu s-au mai înscris pe listele jocului piramidal. Caritasul a agonizat până la falimentul oficializat la 14 august 1994, cu o datorie de 450 de milioane de dolari către cei peste 300.000 de români rămaşi pe listele de aşteptare.

Ioan Stoica a fost condamnat în 1994 de Tribunalul Cluj la 7 ani de închisoare, dar pedeapsa i-a fost redusă la doi ani după ce a făcut apel. Stoica nu a fost mulţumit nici cu această sentinţă, trimiţând cazul la Curtea Supremă. Aici i s-au redus 6 luni din pedeapsă, fondatorul Caritasului scăpând cu un an şi jumătate de puşcărie. Stoica a fost eliberat din închisoare la 14 iunie 1996.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.