Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămăşiţele a zeci de indigeni au fost repatriate în Noua Zeelandă din Austria

flags
Noua Zeelanda

În Noua Zeelandă a avut loc duminică ceremonia repatrierii rămăşiţelor a circa 64 de indigeni neo-zeelandezi furate în secolul al XIX-lea şi restituite de Austria la finalul unor negocieri care au durat peste 70 de ani, informează Reuters.

Într-o ceremonie desfăşurată la muzeul naţional Te Papa, câteva sute de persoane s-au adunat pentru a asista la procesiunea în timpul căreia rămăşiţele au fost transportate în cutii albe, plasate pe o scenă şi acoperite cu rogojini şi blănuri, potrivit Agerpres.

Bărbaţi şi femei indigene aşezaţi în jurul cutiilor au vorbit şi au cântat în maori pentru a marca reîntoarcerea osemintelor.

Osemintele maori şi moriori repatriate, printre care se află cranii fără mandibule, cranii, fragmente de mandibulă şi maxilar, au fost colectate în cea mai mare parte de taxidermistul şi jefuitorul de morminte austriac Andreas Reischek în perioada 1877-1889.

Muzeul naţional din Noua Zeelandă Te Papa a iniţiat în 2003 un program în scopul repatrierii osemintelor de la diverse instituţii. Peste 600 de rămăşiţe au fost restituite de atunci, printre care 111 moriori şi două maori de la Muzeul de istorie naturală din Londra în iulie.

''Este mereu o alinare spirituală şi un privilegiu de a ne primi înapoi strămoşii care au fost victimele unor astfel de practici reprobabile'', a declarat săptămâna aceasta Pou Temara, preşedintele comisiei consultative pentru repatriere, înaintea repatrierii rămăşiţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.