Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Randamentele obligaţiunilor României au ajuns la cele mai ridicate cote din ultimii trei ani

R Street Institute
deficit economie buget

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale României au atins vineri cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, în urma datelor care au arătat că inflaţia a accelerat în octombrie peste ritmul anticipat de analişti, transmite Reuters.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,77%, scrie news.ro.

Datele alimentează aşteptările că Banca Naţională a României (BNR) va fi nevoită să înăsprească politica monetară.

Randamentele României au crescut pe o piaţă calmă în Europa Centrală şi de Est, investitorii fiind în aşteptarea datelor referitoare la PIB-urile ţărilor din regiune, care vor fi publicate săptămâna viitoare.

Randamentul obligaţiunilor României pe termen de 10 ani a crescut cu 0,5 puncte procentuale, la 4,48%, potrivit datelor Reuters.

În urma datelor referitoare la inflaţie, leul şi-a revenit iniţial de la minimul ultimilor cinci ani. Unii investitori au decis ulterior să acopere poziţiile de vânzare pentru euro, înainte de weekend, a spus un dealer de la Bucureşti, astfel că leul a coborât la cel mai redus nivel din mai mult de cinci ani.

Euro a atins joi cotaţia de 4,65333 lei pe piaţa interbancară, un nou record, pe fondul accentuării tensiunilor sociale, a anunţului privind revizuirea în creştere a inflaţiei şi a datelor referitoare la adâncirea deficitului comercial.

Acesta este cel mai mare nivel înregistrat până în prezent pe piaţa interbancară. Recordul anterior, de 4,64732 lei, stabilit joi, l-a depăşit pe cel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară.

Leul a coborât sub 4,6 unităţi pentru un euro în această săptămână, după ce BNR a anunţat că în viitor se va concentra e menţinerea dobânzilor aproape de dobânda de referinţă şi că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.

Această politică va fi testată de piaţă spre sfârşitul anului, când este aşteptată creşterea cheltuielilor guvernamentale, care va amplifica presiunile inflaţioniste.

Unii investitori consideră că leul a atins nivelul minim, dar alţii se aşteaptă la continuarea deprecierii.

”După scăderea accentuată din această săptămână,leul ar putea să meargă doar în jos”, a spus un dealer din Bucureşti.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că slăbiciunea leului reflectă adâncirea deficitului comercial, dar că ”moneda este relativ apropiată” de nivelul său de echilibru.

Atenţia pieţelor se va concentra marţea viitoare pe datele referitoare la creşterea economică înregistrată de statele est-europene în trimestrul al treilea, analiştii anticipând date solide.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.