Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport: 2023 a fost un an prost pentru democrația din România

pixabay
democratie, alegeri

Anul 2023 a fost unul prost pentru democrația din România. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat de mai multe organizații neguvernamentale, care arată că autoritățile statului descurajează constant spiritul civic. Raportul privind starea democrației este publicat anual de Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet, membre ale coaliției ”ONG-uri pentru cetățean”, relatează RFI citat de Rador Radio România.

Raportul privind starea democrației arată că a devenit mai greu să afli ce se întâmplă cu banii publici în România, să participi la luarea deciziilor sau pur și simplu să ai o opinie critică.

Reprezentanta CeRe Oana Preda spune la RFI cum a arătat anul 2023 din punct de vedere al democrației: ”A arătat destul de trist. Noi l-am numit încă un an în care democrația moare lent (...). Faptul că deja ne-am obișnuit e un lucru rău în sine, pentru că asta scade destul de mult din vigilență”.

Ea precizează că ”fără precedent sunt cazurile de cetățeni și reprezentanți ai unor ONG-uri, care pentru faptul că au îndrăznit să apere un interes public, dreptul la mediu, la un urbanism sănătos, acum sunt chemați în instanță și plătesc, plătesc patrimonial, ca să zic așa. E de exemplu un grup de cetățeni și reprezentanți de ONG-uri care sunt date în judecată ca persoane fizice, nu prin organizațiile lor, cărora li se solicită daune materiale și morale de peste un milion de euro”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.