Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport al Coaliției FiecareVot despre alegerile parlamentare: Legislația electorală și-a arătat limitele

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot

Raportul intermediar al Coaliției FiecareVot privind alegerile parlamentare arată că scrutinul a fost destul de bine organizat. Totuși specialiștii au observat că mai multe reglementări esențiale au fost publicate târziu și nu au fost comunicate eficient, anunță MEDIAFAX.

Potrivit raportului intermediar al Coaliției FiecareVot alegerile parlamentare au reprezentat un proces competitiv, cu opțiuni electorale multiple. Autoritățile au organizat procesul eficient, dar mai multe reglementări esențiale au fost publicate târziu și nu au fost comunicate eficient. Deși eforturile autorităţilor de a da alegătorilor aflați în carantină și izolați posibilitatea să voteze au fost mai vizibile decât la alegerile locale, legislația electorală și-a arătat limitele, au stabilit realizatorii raportului.

În ceea ce privește votul în străinătate, acesta a fost organizat eficient, cu opțiuni diferite pentru exercitarea dreptului de vot. Totuși, în raport scrie că „anumite dificultăți survenite la returnarea plicurilor prin corespondență, care au dat loc în spaţiul public unor acuzaţii speculative de fraudă, impun o analiză comprehensivă privind modul de organizare a procesului”.

Citește și: Liderii PNL NU acceptă înfrângerea - Raluca Turcan: Vom construi un guvern fără PSD

De asemenea, în campania electorală, subiectele abordate de partidele parlamentare existente s-au înscris mai mult în contextul atmosferei deja polarizate decât în temele de interes real pentru alegători, ceea ce a lăsat loc ascensiunii unui partid nou, cu discurs naţionalist şi antioccidental. Acesta a obţinut suficiente voturi pentru a trece pragul electoral în urma unei campanii pentru care a raportat cheltuieli de doar 42.600 lei, echivalent cu 69 de lei pentru fiecare candidat înregistrat.

Concluzia este că transparența finanțării campaniei a fost scăzută, din cauza lipsei datelor privind contribuțiile competitorilor și a unor raportări intermediare şi din cauza perioadei de precampanie active, dar fără aplicarea regulilor de transparență din campanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.