Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RAPORT - China ar testa în secret bombe nucleare cu putere scăzută

Wikipedia
drapel steag china

China ar putea face în mod secret teste nucleare cu putere explozibilă scăzută în ciuda afirmațiilor Beijingului că respectă cu strictețe un acord internațional care interzice testele nucleare, potrivit unui nou raport privind controlul armelor făcut public de către Departamentul de Stat, relatează Wall Street Journal.

Vezi și: Un arhiepiscop dă de pământ cu Klaus Iohannis: 'Afirmația, după sărbători vom avea înmormântări, e ca un soi de blestem. Să nu se mai facă astfel de afirmații'

Raportul nu prezintă dovezi că China încalcă promisiunea de a respecta acordul, dar menționează o serie de activități care ”produc îngrijorare” că Beijingul ar putea să nu respecte interdicția de testare a armelor nucleare.

Îngrijorările au pornit de la o activitate crescută în zona de testare Lop Nur, unde au loc inclusiv excavări, și presupusa folosire de către Beijing a unor camere speciale pentru a controla exploziile.

Un alt factor care hrănește suspiciunile Statelor Unite este întreruperea în ultimii ani a transmisiilor de date de la stațiile de monitorizare de pe teritoriul chinez desemnate să detecteze emisii radioactive și vibrații seismice.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns cererilor de a comenta.

Acordul din centrul disputei este Tratatul pentru interzicerea totală a experienţelor nucleare, încheiat în 1996.

Acordul permite o varietate de activități pentru a asigura siguranța și fiabilitatea armelor nucleare, inclusiv experimente care implică material radioactiv cu anumite condiții.

Tratatul nu este în vigoare pentru că nu a fost ratificat de destule țări, deși SUA și China spun că respectă termenii. Deși ambele state au semnat acordul, niciuna dintre ele nu l-a ratificat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.