Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport devastator al Comisiei Europene despre soarta României: 'Inflaţia ar urma să crească şi mai mult'

mediafax.ro
inflatie lei

Invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României, se arată într-un raport publicat luni de Comisia Europeană, relatează Agerpres.

Efectele directe negative ale invaziei vor fi probabil limitate în urma legăturile comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia. Cu toate acestea, efectele indirecte ar putea fi considerabile, avertizează Executivul comunitar.

"Impactul preţurilor energiei şi al materiilor prime are implicaţii extinse. Ţinând cont de importanţa Ucrainei şi a Rusiei ca furnizori de petrol, gaze şi materii prime (alimentare şi non-alimentare) pe pieţele globale, preţurile au crescut semnificativ. România produse cea mai mare parte a gazelor pe plan intern dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina. În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite. Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult, afectând consumul privat, în pofida măsurilor excepţionale adoptate pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze", se arată în raport.

Unele sectoare specifice sunt în mod special expuse. Unele industrii importante din România (cum ar fi sectorul auto şi utilajele) şi construcţiile sunt în în mod special vulnerabile la importurile de energie, la evoluţia preţului energiei şi a necesarului de materii prime, consideră Comisia Europeană.

Instituţia apreciază că România este în prima linie a aceste crize umanitare şi geopolitice, găzduind un mare număr de refugiaţi din Ucraina, deşi în cele din urmă majoritatea pleacă spre alte ţări membre UE. Rezolvarea nevoilor lor va necesita mobilizarea de resurse suplimentare, în domeniul sănătăţii şi al protecţiei sociale (care au fost sub presiune în timpul pandemiei), dar şi în educaţie.

Pe termen mediu spre lung, integrarea pe piaţa muncii a persoanelor care decid să rămână în România ar putea ajuta la sporirea populaţiei active şi la creşterea economiei, susţine Executivul comunitar.

România va beneficia de pe urma flexibilităţilor excepţionale furnizate de Politica de coeziune pentru refugiaţii din Europa şi de pe urma prefinanţării suplimentare de la mecanismul (REACT-EU) pentru a rezolva urgent necesităţile de primire şi integrare a celor care pleacă din Ucraina în urma invaziei Rusiei, se arată în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.