Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RAPORT: Cum a disparut 1 miliard de dolari în R. Moldova

bani

Presedintele parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul sau raportul companiei de audit americane Kroll, angajata de guvernul moldovean pentru a elucida circumstantele disparitiei unui miliard de dolari anul trecut de la trei banci din Republica Moldova, în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminica la Chisinau împotriva devalizarii celor trei banci si a coruptiei, relateaza portalul Unimedia.

Candu sustine ca a publicat 'varianta raportului asa cum a primit-o', în limba engleza, gestul sau intervenind înainte de întâlnirea pe care o are programata pentru marti cu reprezentanti ai societatii civile si ai presei cu profil economic, informeaza Europa Libera.

La începutul lunii aprilie, Banca Centrala a Republicii Moldova a descoperit ca trei institutii bancare - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank - reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale tarii, acordasera credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adica 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii. Destinatarii acestor credite nu sunt identificati si se pare ca banii s-au volatilizat pur si simplu.

În prezent, cele trei banci se afla sub administratia speciala a Bancii Nationale de la Chisinau pentru a evita falimentul.

'Am decis sa public raportul Kroll si îmi asum responsabilitatea pentru aceasta actiune. O fac deschis, fara sa ma ascund dupa surse anonime, pentru ca dezbaterea pe aceasta tema capata accente false', a declarat Andrian Candu într-o postare pe blogul sau, dupa ce firma americana nu a fost de acord cu publicarea documentului.

'Ca politician consider ca opinia publica trebuie sa aiba acces la acest document, platit din banii cetatenilor, sa-l analizeze si sa înteleaga mai bine ce s-a întâmplat în ultimii ani la Banca de Economii', a explicat Candu.

Presedintele legislativului moldovean mai spune ca a decis sa faca public raportul, fara sa aiba aparent aprobarea companiei Kroll, pe motiv ca 'situatia din Moldova si responsabilitatea noastra de a fi transparenti cu cetatenii ne obliga sa ne adaptam deciziile la realitatile momentului...', potrivit postului de radio Europa Libera.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.