DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

ITV
Wuhan spital

Departamentul de stat al SUA a publicat recent un amplu raport asupra descoperirilor făcute în cazul laboratorului secret din Wuhan, China. SUA acuză Partidul Comunist Chinez (PCC) că blochează „în mod sistematic” o investigație transparentă și aprofundată a originii pandemiei Covid-19, „alegând în schimb să aloce resurse enorme înșelăciunii și dezinformării”. Institutul din Wuhan, spun americanii, a colaborat cu armata chinei în proiecte de cercetare. ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă în continuare principalele concluzii ale raportului Departamentului de stat al SUA. Întregul raport poate fi consultat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

  • Guvernul SUA nu știe exact unde, când sau cum a fost transmis virusul COVID-19 - cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 - la oameni.
  • Nu a fost stabilit dacă focarul a început prin contactul cu animale infectate sau a fost rezultatul unui accident la un laborator din Wuhan, China.

„Virusul ar fi putut apărea în mod natural din contactul uman cu animalele infectate, răspândindu-se într-un model compatibil cu o epidemie naturală. Alternativ, un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural dacă expunerea inițială a inclus doar câțiva indivizi și a fost agravată de o infecție asimptomatică. Oamenii de știință din China au cercetat coronavirusuri de origine animală în condiții care au crescut riscul de expunere accidentală și potențial neintenționată”, se arată în raport.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Departamentul de stat al SUA a identificat trei elemente despre originea Covid-19 care merită „un control mai mare”.

„1. Boli în cadrul Institutului de Virologie Wuhan (WIV):

Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulți cercetători din cadrul WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de primul caz identificat de focar, cu simptome compatibile atât cu COVID-19, cât și cu bolile sezoniere obișnuite. Acest lucru ridică întrebări cu privire la credibilitatea afirmației publice a cercetătorului principal WIV Shi Zhengli că a existat o „infecție zero” în rândul personalului WIV și al studenților cu virusuri SARS-CoV-2 sau legate de SARS.

Infecțiile accidentale din laboratoare au cauzat mai multe focare anterioare de virus în China și în alte părți, inclusiv un focar SARS din 2004 la Beijing, care a infectat nouă persoane, ucigând una.

PCC a împiedicat jurnaliștii independenți, anchetatorii și autoritățile globale din domeniul sănătății să intervieveze cercetătorii de la WIV, inclusiv cei care erau bolnavi în toamna anului 2019. Orice anchetă credibilă cu privire la originea virusului trebuie să includă interviuri cu acești cercetători și o contabilitate completă a bolii lor nedeclarate anterior.

2. Cercetare la WIV:

Începând cel puțin din 2016 - și fără nicio indicație de oprire înainte de izbucnirea COVID-19 - cercetătorii WIV au efectuat experimente care implică RaTG13, coronavirusul de lilieci identificat de WIV în ianuarie 2020 drept cel mai apropiat eșantion de SARS-CoV-2 (96,2 % similar). WIV a devenit un punct focal pentru cercetarea internațională a coronavirusului după focarul SARS din 2003 și de atunci a studiat animale, inclusiv șoareci, lilieci și pangolini. (...)

3. Activitate militară secretă la WIV:

Secretul și nedivulgarea sunt practici standard pentru Beijing. Timp de mulți ani, Statele Unite și-au exprimat în mod public îngrijorarea cu privire la activitatea trecută a armelor biologice a Chinei, pe care Beijingul nu a documentat-o ​​și nici nu a demonstrat-o, în ciuda obligațiilor sale clare în temeiul Convenției privind armele biologice.

În ciuda faptului că WIV s-a prezentat ca o instituție civilă, Statele Unite au stabilit că WIV a colaborat la publicații și proiecte secrete cu armata Chinei. WIV s-a angajat în cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale de laborator, în numele armatei chineze din cel puțin 2017. (...)

Revelațiile de astăzi doar zgârie suprafața a ceea ce este încă ascuns despre originea COVID-19 în China. Orice investigație credibilă asupra originii COVID-19 necesită un acces complet și transparent la laboratoarele de cercetare din Wuhan, inclusiv facilitățile, eșantioanele, personalul și înregistrările acestora.

Pe măsură ce lumea continuă să lupte împotriva acestei pandemii - și pe măsură ce anchetatorii OMS își încep activitatea, după mai mult de un an de întârzieri - originea virusului rămâne incertă.”

Statele Unite susțin că vor continua să facă tot ce pot pentru a sprijini o anchetă credibilă și aprofundată, inclusiv prin continuarea cererii de transparență din partea autorităților chineze

Citește și: Polonia anunță o LEGE prin care INTERZICE cenzura online: 'Nu depinde de corporații uriașe să decidă ce păreri sunt corecte și care nu' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.