Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport DEVASTATOR al GRECO pentru România: a fost un an NEGRU în lupta împotriva corupției

greco_m

România se află printre mai multe ţări europene care au regresat în lupta anticorupţie, conform Raportului anual publicat joi de către Grupul Statelor Anti Corupţie (GRECO) al Consiliului Europei.

CONSULTAȚI AICI ÎNTREG RAPORTUL GRECO

Conform raportului, în România, dar şi în ţări precum Grecia şi Polonia, au fost introduse iniţiative legislative care au atenuat efectele măsurilor anticorupţie şi au creat condiţiile nerespectării standardelor anticorupţie impuse de Consiliul Europei.

De asemenea, România este prezentă pe lista ţărilor în care a fost declanşată procedura de neconformare privind prevenirea corupţiei alături de Belgia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Spania, Turcia şi Ungaria.

În plus, GRECO a fost nevoit să declanşeze o procedură în premieră de a evalua ad-hoc în circumstane excepţionale România şi Polonia.

“2017 a fost un an negru pentru anti-corupţie. Progresul împotriva corupţiei nu poate fi luat de-a gata. El implică să fii în alertă, pentru că mereu există riscul regresului”, a afirmat preşedintele GRECO, Marin Mrcela, în raport.

Raportul susţine că statele membre UE nu au progresat semnificativ în implementarea măsurilor anti-corupţie recomandate de GRECO.

În ceea ce priveşte parlamentarii, doar una din patru recomandări a fost implementată până la sfârşitul anului. Situaţia este una mai bună în cazul  judecătorilor, unde au fost implementate aproape jumătate dintre măsuri (42%) iar în cazul procurorilor, 54% dintre măsuri au fost aplicate.

Raportul subliniază, de asemenea, importanţa rolului jucat de jurnalişti în lupta împotriva corupţiei. Este adus, astfel, un omagiu lui Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă malteză de investigaţii care a fost asasinată în octombrie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.