Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport independent: Meciuri de box trucate la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

eubcboxing.org
box

Richard McLaren, șeful anchetei independente comandate de AIBA, forul boxului mondial, susține că unele meciuri de la Rio de Janeiro 2016 au fost suspecte. Raportul relevă că manipularea și corupția au început înainte de Jocuri, iar fostul șef al AIBA, Wu Ching-Kuo, poartă responsabilitatea finală, potrivit Mediafax.

Un sistem de manipulare a meciurilor a existat în competiția de box de la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, a declarat joi, în raportul său, Richard McLaren, șeful anchetei independente comandate de AIBA, forul de conducere mondial al acestui sport, informează Reuters.

McLaren a declarat că prima din cele trei etape ale investigației a analizat arbitrajul și judecătorii de la Rio, unde deciziile controversate din anumite meciuri au ținut prima pagină a ziarelor.

"Semințele acestei situații au fost semănate cu ani înainte, începând cel puțin de la Jocurile Olimpice din prima parte a acestui secol, dar și la evenimentele din jurul anului 2011 și Londra 2012", a declarat joi McLaren, într-o conferință de presă, la Lausanne.

"Competițiile de calificare de-a lungul traseului, pentru participarea la Rio, în 2016, au fost terenul de antrenament pentru corupția și manipularea meciurilor.

În cadrul calificărilor olimpice, metodologia de manipulare a fost pusă la punct, anticipând utilizarea ei la Rio".

McLaren a declarat că nu poate comenta dacă rezultatele meciurilor manipulate vor fi anulate, spunând că nu depinde de el să decidă, în calitate de investigator principal.

"Informațiile pe care le avem vor fi predate federației de box", a adăugat el.

"Dacă ei consideră că există o justificare pentru a declara că meciul a fost manipulat, atunci, pe baza regulilor de la acel moment, va trebui să se ia o decizie".

Raportul mai susține că un studiu cuprinzător a sugerat că cel puțin nouă meciuri au fost suspecte, în timp ce două meciuri au provocat "prăbușirea publică a sistemului".

Printre acestea se numără meciul pentru medalia de aur la categoria grea dintre Evgeny Tischenko din Rusia și Vassily Levit din Kazahstan, precum și sfertul de finală la categoria ușoară dintre Michael Conlon din Irlanda și Vladimir Nikitin, medaliat cu bronz, din Rusia.

Tishchenko a câștigat medalia de aur în huiduielile publicului, cu o decizie unanimă la puncte, chiar dacă Levit părea să fi dat mai mulți pumni.

Conlan, care era campionul mondial și european în exercițiu, a pierdut cu o decizie controversată la puncte, în fața lui Vladimir Nikitin, ceea ce l-a determinat pe irlandez să se dezlănțuie în direct la televizor, după înfrângere.

La momentul respectiv, AIBA revizuise deciziile în peste 200 de meciuri și îndepărtase unii judecători și arbitri de la Jocurile de la Rio, după ce pugiliștii au spus că au fost dezavantajați.

"Băieți, îmi vreau medalia, rezolvați problema și vă voi trimite prin DM adresa mea", a spus Conlan pe Twitter către AIBA, după ce forul a anunțat concluziile lui McLaren.

McLaren a declarat că structura de manipulare a fost posibilă deoarece personajele cheie din boxul mondial din acel moment au considerat că pentru ei regulile nu se aplică.

El a adăugat că președintele de atunci al AIBA, Wu Ching-Kuo, "poartă responsabilitatea finală pentru eșecurile de arbitraj de la Rio și de la evenimentele de calificare" și că acesta a fost susținut de directorul său executiv, Karim Bouzidi.

Taiwanezul Wu, care s-a aflat la conducerea AIBA timp de 11 ani, a fost suspendat, înainte de a demisiona în 2017.

"De exemplu, directorul executiv și-a însușit puteri aparținând comisiilor permanente. Comisiile lăsau să se întâmple acest lucru, la fel ca și președintele", a spus McLaren.

"Odată ce a dobândit puterea, el (Bouzidi) ar fi supravegheat numirea arbitrilor și judecătorilor (R&J) care știau ce se întâmplă, dar care s-ar fi conformat manipulării sau care erau incompetenți, dar care doreau să continue ca R&J, așa că erau dispuși să se conformeze sau să închidă ochii la ceea ce se întâmpla".

Francezul Bouzidi a fost "redistribuit" de AIBA în timpul turneului de box de la Rio, după numeroase decizii controversate.

Raportul mai spune că președintele "a evitat să discute despre ceea ce aparent știa că este un comportament inadecvat" în rapoartele sale către Comitetul Olimpic Internațional (CIO).

McLaren a adăugat: "Meciurile au fost manipulate pentru bani, în beneficiul AIBA, sau pentru a mulțumi federațiilor naționale și comitetelor olimpice ale acestora și, ocazional, gazdelor competițiilor, pentru sprijinul lor financiar și susținerea politică.

Boxul are o problemă, nu este vorba despre reguli și procese. Este o problemă legată de oameni. Pentru prea mult timp, oamenii au lucrat nerespectând regulile."

Umar Kremlev, care a preluat funcția de președinte al AIBA anul trecut, a declarat că l-au angajat pe McLaren pentru că nu au "nimic de ascuns".

"Vom lucra pentru a pune în practică orice recomandări utile care vor fi făcute. Vom apela, de asemenea, la consultanță juridică în ceea ce privește acțiunile posibile împotriva celor care se dovedește că au participat la orice manipulare", a declarat Kremlev într-o declarație, citat de Reuters.

"Nu ar trebui să existe niciun loc în familia AIBA pentru cineva care a aranjat o luptă".

Comitetul Internațional Olimpic a declarat că va "studia cu atenție" concluziile lui McLaren înainte de a decide asupra consecințelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.