Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport șocant: Unul din trei locuitori ai Terrei este afectat de malnutriție

raport onu

În ciuda unei scaderi a numarului de persoane care se confrunta cu foametea, aproape una din trei persoane din populatia globului este subnutrita si, în acealasi timp, obezitatea se raspândeste pe mapamond, a declarat marti un think-tank international de securitate alimentara citat de Reuters.

Rata redusa de crestere a dezvoltarii umane - copii prea scunzi pentru vârsta lor din cauza unei diete sarace - afecteaza mai mult de 160 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani, a precizat 'International Food Policy Research Institute' în raportul 'Global Nutrition Report'.

Numarul persoanelor care sufera de foame în întreaga lume a scazut, iar obezitatea a crescut între 2010 si 2014 'în fiecare tara', unul din 12 adulti având acum diabet de tip 2, mentioneaza raportul.

Diabetul la adulti este în crestere în 185 de tari si este în scadere sau stabil în numai cinci tari.

Prea adesea oamenii se gândesc la malnutritie doar ca la o problema a copiilor înfometati din cele mai sarace tari, când de fapt ea îmbraca forme diferite si afecteaza toate tarile, bogate sau sarace deopotriva, a atras atentia într-o declaratie Corinna Hawkes, co-autoare a raportului.

'Coexistenta problemelor nutritionale asociate cu saracia extrema si obezitatea este adevarata fata a malnutritiei', sustine cercetatoarea.

La nivel global, doua miliarde de oameni nu manânca propriu-zis cantitatile de vitamine si minerale necesare si astfel se confrunta cu deficienta de micronutrienti, în timp ce 1,9 miliarde de adulti sunt supraponderali sau obezi.

Patruzeci si cinci la suta din totalul deceselor copiilor sub cinci ani sunt legate de malnutritie, se arata în raport.

În cinci tari mari în curs de dezvoltare - Bangladesh, Republica Democratica Congo, Etiopia, Nigeria si Pakistan - procentul de copii sub cinci ani care nu sunt piperniciti sau slabi (subponderali pentru vârsta lor) variaza de la 43 la 48 la suta.

Malnutritia în copilarie va avea un impact periculos pentru dezvoltarea viitoare în acele tari cu crestere demografica rapida, iar copiii nu vor ajunge pe deplin la potentialul lor fizic si intelectual ca adulti, a mai spus sursa citata.

Raportul, publicat înainte de un summit al Organizatiei Natiunilor Unite pentru a stabili un nou set de obiective de dezvoltare durabila cu privire la reducerea saraciei în întreaga lume, estimeaza ca guvernele ar trebui sa cheltuiasca cu 1,3 la suta mai mult din bugetele pe care le aloca în medie în prezent pentru programele legate de nutritie.

Un dolar investit în programele legate de nutritie ofera beneficii economice de 16 dolari, derivând din cresterea productivitatii si costurile mai mici de asistenta medicala.

Oamenii nu pot ajunge aproape de întregul lor potential fara a învinge malnutritia, considera autorul raportului Lawrence Haddad.

'Malnutritia pune în pericol nu numai viata celor care sunt subnutriti, dar afecteaza, de asemenea, cadrul mai larg al cresterii economice si al dezvoltarii durabile', a atras atentia Haddad citat de Reuters.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.