Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ONU: Aproape 400 de civili au fost ucişi în atacuri din Afganistan de la instalarea talibanilor la putere

republicworld.com
talibani afgani afganistan afgane

Aproape 400 de civili au fost ucişi în atacuri din Afganistan de la instalarea talibanilor la putere, în august anul trecut, peste 80% dintre ei de către o grupare afiliată la Statul Islamic, relevă primul raport major al ONU privind situaţia drepturilor omului în Afganistan după preluarea puterii de către noul regim taliban de la fostul guvern susţinut de SUA, transmite Reuters.

Potrivit raportului, din august 2021 până la sfârşitul lui februarie 397 de civili au fost ucişi, în majoritate în atacuri ale grupării Statul Islamic-Khorasan (ISIS-K), precum şi alte peste 50 de persoane având presupuse legături cu acesta, unele fiind torturate şi decapitate, potrivit Agerpres.ro.

"Situaţia drepturilor omului pentru mulţi afgani este profund îngrijorătoare", a subliniat într-un discurs la prezentarea raportului Michelle Bachelet, înalt comisar al ONU pentru drepturile omului.

Ea a atras atenţia în acelaşi discurs asupra situaţiei drepturilor femeilor din Afganistan, îngrădite de liderii talibani, şi a cerut ca femeilor să li se permită "participarea deplină" la viaţa publică.

Bachelet a evocat totodată o "serie de cazuri tulburătoare de dispariţii forţate" de militanţi şi protestatari, exprimându-şi preocuparea faţă de restrângerea libertăţii de exprimare.

Înaltul comisar al ONU a atras atenţia pe de altă parte că situaţia drepturilor omului din nordul Etiopiei s-a deteriorat semnificativ din noiembrie anul trecut, biroul său înregistrând moartea a 304 oameni şi rănirea altor 373 în "bombardamente aeriene în perioada de raportare".

Raidurile au fost "desfăşurate aparent de forţele aeriene etiopiene" în regiunile Tigray şi Afar.

În Etiopia, războiul a izbucnit în noiembrie 2020, după ce premierul Abiy Ahmed a trimis armata în regiunea Tigray pentru a înlătura autorităţile locale, provenite din rândul Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care îi contestă autoritatea şi pe care îl acuză că a atacat baze militare.

Conflictul din Etiopia a făcut mii de morţi, a dus la strămutarea a peste două milioane de persoane şi a împins sute de mii de etiopieni în condiţii apropiate de foamete, conform ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.